Na planinama je spas
0

Zrak u Sarajevu je sve zagađeniji, ne izlazite vani ako ne morate

FENA
Sarajevo u magli
Sarajevo u magli
Zbog porasta čestičnih tvari (PM10) i čađi u zraku građani Sarajeva iz preventivnih razloga trebaju ograničiti kretanje i tokom dana.

Naime, posljednjih nekoliko dana zabilježen je porast koncentracije čestične tvari (PM10) i čađi u zraku u Sarajevu, zbog čega Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upućuje preventivno obavještenje građanima KS-a, jer zabilježene povišene vrijednosti otežavaju disanje i ne dozvoljavaju dovoljnu zasićenost kisika u krvi i plućima posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba i manje djece.

Radi prevencije i zaštite zdravlja stanovništva mole se građani da ograniče svoja kretanja na minimum i tokom dana a ne samo u večernjim satima sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka.

Također, preporučuje se građanima koliko je moguće da provode vrijeme van grada na planinama.

Najave iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su da se očekuje već tokom današnjeg dana jačanje vjetra ali i padavine do kraja sedmice što će zasigurno smanjiti nivo zagađenosti zraka.

Zavod za javno zdravstvo KS-a u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a vrši kontinuirani monitoring kvaliteta zraka na području Kantona, pa su zahvaljući tome pogoršanja kvaliteta zraka zabilježile mjerne stanice stacionirane na lokalitetima u ulici dr. Mustafe Pintola na Ilidži, Hamze Hume na Skenderiji, Bulevar Meše Selimovića na Otoci i na Bjelavama u okviru Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Analizom dobivenih podataka jasno se uočava trend porasta prisustva zagađujućih materija u zraku na svim lokacijama.

Olakšavajuća je činjenica da nema zagušenja u saobraćaju tako da visoke koncentracije čestične tvari i čađi ne prate u tolikoj mjeri drugi polutanti.

Također nije bilo ni prekoračenja jednosatnih vrijednosti za praćene polutante, dok su dnevne vrijednosti nešto iznad graničnih vrijednosti, osim kada su u pitanju čestične tvari i čađ gdje su evidentna prekoračenja, saopćila je Pres-služba KS-a.