BiH
20

Zoran Milanović poručio bh. Hrvatima: Ostajte ovdje!

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas novoizgrađeni studentski dom Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD). Izgradnju doma u Nedžarićima je pomogla i Vlada Hrvatske, dobrim dijelom ličnim zalaganjem samog premijera, kako je danas i istaknuto.

Premijer Milanović će danas obići i neka druga mjesta u Bosni i Hercegovini, a u Sarajevu se, kada je riječ o zvaničnicima, sastao samo sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, koji je također prisustvovao svečanosti useljavanja prvih studenata u dom.

"Nekoliko stotina KM za nekoga mogu biti nepremostiva prepreka i tada je potrebno da intervenira država i omogući mladim ljudima nastavak školovanja", kazao je Milanović u Sarajevu.

On je naglasio da će Hrvatska nastaviti pomagati bh. Hrvate.

"Ovo je ipak za mnoge od njih sadašnji dom i budući dom. Zato ostajte ovdje, iako je na kraju sve vaš izbor", kazao je premijer Hrvatske.

Don Anto Jejić, predsjednik HKDD-a je u obraćanju medijima i zvanicama istaknuo da samo postojanje ovog studentskog doma u Sarajevu ima višestruki značaj za Hrvate na ovim prostorima, kao i za državu BiH općenito.

"Danas će u dom 'Dr. Dragutin Dujmušić' useliti prvi studenti. On se nalazi na prostoru Vrhbosanske nadbiskupije i istaknuo bih da je Vlada Hrvatske pomogla izgradnju doma, a vi ste hrvatski premijer koji je shvatio važnost opstanka Hrvata na ovim prostorima te na ovaj način taj opstanak i pomažete. Poslije rata u BiH, već 1997. godine Hrvati su počeli dolaziti u Sarajevo i tu studirati, broj studenata je iz godine u godinu postajao sve veći te smo odlučili kupiti zemlju za izgradnju ovog doma. Godine 2006. je udaren kamen-temeljac, a radovi su počeli u julu 2007.", podsjetio je Jelić.

Predsjednik HKDD je podsjetio na to da su oni od mnogih tražili pomoć kako bi se izgradio ovaj dom, ali je nisu dobili, te da mnogi nisu ni shvatili svrhu ovog projekta.

"Pitao sam jednu gospođicu u Vladi Hrvatske prije nekog vremena zašto ne pomognu ovaj projekat, ali mi je ona rekla da on ima mnogo protivnika, kako u Sarajevu, tako i u Zagrebu", ispričao je Jelić.

Predsjednik HKDD je kazao da je tužna činjenica što su mnogi Hrvati otišli iz Sarajeva, ali da je još tužnija činjenica da se njih 90 posto neće vratiti u ovaj grad.

"Ne smije se ostati bez Hrvata u Sarajevu, jer su oni potrebni u svim segmentima života u ovom gradu i državi. Studenti iz ovog doma će preuzeti važne službe u ovoj zemlji i ostat će tu da žive", zaključio je don Jelić.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je zahvalio hrvatskom premijeru na njegovom dolasku, ali i pomoći pri "podupiranju opstanka Hrvata u Sarajevu i generalno na ovim prostorima".

"Želim da se ovim činom stvara ozračje života. Ovi studenti će ugraditi svoju pamet u ovu zemlju, a uz pamet nadam se i dobrotu, jer imamo mi puno pameti, ali ne dobrote. Lijep je osjećaj da mi Hrvati nismo sami u ovoj zemlji i recite to i Evropi, u kojoj ste sada, da ne zaboravi Hrvate u BiH", rekao je Puljić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je također rekao da ga raduje otvaranje doma za studente te da je institucija na čijem je čelu pomogla ovaj projekat.

Premijer Milanović se također obratio prisutnima.

"Ganut sam ovim riječima, ali u njima kao i uvijek ima malo pretjerivanja", rekao je premijer Hrvatske.

On je istaknuo kako Vlada Hrvatske pomaže i druge institucije u ovoj zemlji te da svakako ne zavisi od njega i ne može obećati hoće li pomoći i drugu fazu gradnje doma. Premijer Hrvatske rekao je da se nada da ovo neće biti samo mjesto susreta Hrvata, već i studenata drugih nacionalnosti, te da ga raduje što je u domu vidio i neke studente iz Hrvatske.

Inače, kako je danas rečeno, kapacitet ovog doma je 300 studenata, a prvi među njima useljavaju već danas.