Pozitiva(c) dana
0

Zlatko Topčić: "Sva djeca imaju pravo na sreću"

Sarajevo-x.com
U multipleks kinu Cinema City premijerno je pred bh. publikom prikazan film Adisa Bakrača "Ostavljeni". To je priča o posljedicama rata, o 15.000 djece koja su koja su nastala iz mržnje i koja danas uglavnom lutaju svijetom.

Film "Ostavljeni", koji je rađen prema scenariju Zlatka Topćića, priča nam još jednu bolnu, ali istinitu priču o strahotama rata, o djeci koja su rađana nakon silovanja i ostavljana.

Iako nisu nizašta kriva ta djeca su ostavljena i zaboravljena. Njih 10 do 15 hiljada danas lutaju svijetom i pokušavaju pronaći sebe, svoje mjesto pod Suncem, svoju sudbinu i svoj pravi put.

Ne odstupajući od scenarija, režiser Bakrač uspio je, uz pomoć pedesetero djece koja glume u filmu, doprijeti do javnosti, do publike koja je prisustvovala premijeri i nagradila ga gromoglasnim aplauzom.

"Ostavljeni" nagrađeni bučnim aplauzom

Priča o bezimenom narodu, kako je naveo Topčić, je veoma značajna i ukazuje na to da je djeci koja su rođena nakon silovanja potrebna pomoć. No, bez pomoći države i društva tu djecu je jako teško izvesti na pravi put.

A kao i svima, i njima treba ljubav, potreban im je majčinski zagrljaj, sigurnost, blagi osmijeh i riječi "Bit će sve uredu".

Ta djeca nisu kriva što su plod mržnje i ne smiju ispaštati tuđe grijehe.

Film "Ostavljeni" će na redovnom repertoaru Cinema Cityja biti od 9. decembra.