BiH
0

Zlatko Lagumdžija predvodi delegaciju "Madridskog kluba" u Kraljevini Bahrein

FENA
U okviru programa ''Dijalog o demokratskim vrijednostima u arapskom svijetu'', koji se održava pod pokroviteljstvom Evropske komisije i UN-A, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predvodi delegaciju "Madridskog kluba" koja od 29. do 31. januara boravi u Kraljevini Bahrein, gdje će obaviti niz razgovora s liderima te zemlje te održati predavanja o demokratskim procesima.

"Madridski klub" broji 66 članova, među kojima su i vodeći državnici svijeta Rikardo Logos, Bil Klinton, Helmut Kol, Mihail Gorbačov, Vaclav Havel, Marti Artisari, Antonio Guteres, Felipe Gonzales, Milan Kučan i drugi, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

Oni su 2002. godine uspostavili "Madridski klub" kao nevladinu organizaciju posvećenu jačanju demokratije u svijetu.

Cjelokupan program traje već drugu godinu, a implementira se u Bahrainu, Maroku i Jordanu. Cilj je promocija civilnog društva i osiguravanje neophodne strategije liderima reformi u tim zemljama, dok bi u drugoj fazi trebali biti uključeni i Egipat, Saudijska Arabija te Tunis.

Trodnevni program "Madridskog kluba" organiziran je u saradnji sa čelnicima vlade, savjeta, parlamenta i udruženjima za ljudska prava Bahreina.

Riječ je samo o dijelu Globalnog programa "Dijalog, identitet i demokratski razvoj" koji je na generalnoj skupštini usvojio "Madridski klub".

Dijalog koji se u ovom programu odvija između ključnih aktera društva ima za cilj pravne i političke reforme koje će ojačati slobode udruživanja uz puno učešće u političkom životu različitih profesionalnih udruženja, sindikata i političkih partija u izabranim arapskim zemljama.

To podrazumijeva izgradnju zakonodavnog okvira za slobodu političkog udruživanja u skladu s punim demokratskim međunarodnim standardima.