BiH
39

Zlatko Lagumdžija otvorio blog "Otvoreno"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija otvorio je danas blog pod nazivom "Otvoreno" na najpopularnijem bh. blog servisu Blogger.ba.

Naveo je kako otvoreno "trebamo govoriti o onome što znamo i vjerujemo, radimo i planiramo".

"To nam može pomoći da sa nadom i optimizmom, zajedno idemo naprijed. Zašto, kako i šta, na osnovu kojih argumenata, činjenica i vrijednosti, nam je raditi i živjeti su pitanja koja nas vode do putokaza koje treba slijediti", napisao je Lagumdžija na svom blogu.

Poručio je da nema ni ovim putem namjeru uvjeravati druge da misle kao on, već samo želi podijeliti sa onima koji to žele svoja uvjerenja, argumente i činjenice koje smatra važnim.

"Pokušati pokazati kako razmišljam, zašto nešto činim i šta vjerujem da je pravi put ka boljoj zemlji u kojoj živimo. Često imam osjećaj da živimo u vremenima kada je misli ništa, kaži ništa, radi ništa, postala formula uspjeha. U vremenu kada je govoriti o problemima i objašnjavati kako su za sve krivi drugi, mnogo profitabilnije od rješavanja bilo kojih problema. Mnogo teže i opasnije je postalo raditi odgovorno nego pricati neodgovorno. Pogodila nas je najveća vremenska katastrofa od kada postoje pisani tragovi o tome. Posla i pravde i bez toga nam je trebalo mnogo više. Postajali smo sve malodušniji i udaljeniji jedni od drugih, povlačili se u sebe. Dijelili se, umjesto okupljali. Poplave su nas unesrećile dodatno, ali nam pokazale i da znamo biti solidarni, odgovorni, biti bolji ljudi... Pokazale da vrijedi raditi odgovorno svoj posao i radi drugih, da je moguće doći i do više posla i pravde. Vidjelo se da neke davno zaboravljene vrijednosti su ponovo moguće", napisao je Lagumdžija.

Deset dana je ostalo do donatorske konferencije u Briselu, a u proteklih 50 dana je učinjeno mnogo kako bi imali šansu za dobar rezultat.

"Međunarodna zajednica se uključila u punom kapacitetu, uspjeli smo promijeniti prvobitnu sliku u svijetu da je u Srbiji bilo poplava a da je i u BiH pala nekakva kiša, razbili strahove da će Evropska unija pokazati veću solidarnost prema našim susjedima nego prema BiH, lobirali i animirali prijatelje širom svijeta da budu sa nama, međunarodne finansijske institucije uključili na najpovoljnijim osnovama u obnovu zemlje... Puno toga mnogi od nas trebaju uraditi u ovih 10 dana. Predstoje mi mnogobrojni razgovori i susreti sa ministrima vanjskih poslova i komesarima EK na regionalnim konferencijama u Crnoj Gori i Hrvatskoj pred skup u Briselu. Jos više posla je pred nama. Ključno pitanje je kako sve nas natjerati da se u narednih 100 dana takmičimo u rješavanju problema nastalih poplavama a ne u šutnji ili praznoj priči i objašnjavanju šta sve još nije riješeno", napisao je, između ostalog, Lagumdžija na svom blogu.