BiH
5

Zlatko Lagumdžija odgovara PDP-u: Zastava sa ljiljanima je legalna

Piše: J. H.
"Sporna" fotografija za PDP: Lagumdžija drži zastavu sa ljiljanima
"Sporna" fotografija za PDP: Lagumdžija drži zastavu sa ljiljanima
Partija demokratskog progresa iz RS-a prije nekoliko dana zatražila je smjenu ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije zbog toga što se u Slovačkoj, uoči utakmice, slikao sa navijačima i zastavom sa ljiljanima.

PDP od SNSD-a traži da se u Parlamentu BiH hitno pokrene procedura Lagumdžijine smjene. Fotografiju ministra vanjskih poslova BiH sa zastavom sa ljiljanima su opisali kao potpuno neprihvatljivu. Lagumdžija je zahtjevu PDP-a odgovorio preko Twittera.

"Zastava RBiH s ljiljanima je itekako legalna i dio je naše tradicije i kulture, kao i zastava SRBiH. Pod zastavom RBiH bio sam potpredsjednik Vlade, član vrhovne komande... Ranjen sam pod zastavom s ljiljanima. To je, dakle, moja zastava", napisao je Lagumdžija.

Na ovaj način, lider SDP-a je poručio šta misli o zahtjevu PDP-a.

"Na zastavi s ljiljanima sam vidio svoju krv i niko nema osnova da mi drži bilo kakva predavanja", poručio je Lagumdžija putem Twittera.

Fotografija Lagumdžije sa prvom zastavom neovisne Bosne i Hercegovine nastala je na ulicama Bratislave, kad je delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova krenula na put za Žilinu, gdje je nogometna reprezentacija BiH igrala utakmicu protiv Slovačke.