BiH
0

Zimska služba KJKP Rad spremna za zimsku sezonu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zimska služba Kantonalnog javno-komunalnog preduzeća "Rad" izvršila je neophodne pripreme za zimsku sezonu. Nabavljen je posipni materijal i obavljen remont vozila te Zimska služba spremno dočekuje zimsku sezonu, kazao je u razgovoru za Fenu glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa.

Rad Zimske službe KJKP "Rad" zvanično počinje sutra.

Nabavljeno je oko 2.000 tona industrijske soli, a pripremljena je i mehanizacija te izvršene su neophodne popravke, naveo je Đipa.

Na raspolaganju imaju isti vozni park kao i prošle godine - 20 specijalnih vozila te 30 kamiona na koja se mogu montirati plugovi i ostali dodaci za čišćenje snijega i sprječavanje poledice na ulicama.

Zimska služba preduzeća "Rad" će ove zime čistiti snijeg i poledicu na području četiriju gradskih općina (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad) i na ulicama od kantonalnog značaja, te također manji dio ulica na području općine Ilidža.

Đipa je ustvrdio da ove godine nije riješeno pitanje finansiranja čišćenja od snijega i poledice pločnika uz glavne saobraćajnice.

"Ti pločnici su do prošle zime bili u nadležnosti Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Međutim, Kantonalna direkcija za puteve je već prošle godine najavila da neće finansirati čišćenje od snijega i leda pločnika uz glavne saobraćajnice. I sada se postavlja pitanje ko će to finansirati. Pošto je to bitno pitanje, mi ne bismo htjeli da građani svoje nezadovoljstvo okrenu prema preduzeću Rad", kazao je Đipa.

Pojašnjava da čišćenje pločnika podrazumijeva određena specijalna vozila koja su manja od ovih kojima se čiste glavne ulice. Pločnici se čiste mašinski, ali s malim vozilima koji imaju manju širinu plugova ili se čiste ručno gdje nije moguće mašinski.

"Ako se to ne bude finansiralo mi ne možemo raditi", poručio je Đipa, izrazivši nadu da će narednih dana to pitanje biti riješeno.

S druge strane, direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj kazao je Feni da je "u skladu sa Zakonom o cestama Federacije BiH definirano da upravitelji cesta održavaju kolovoznu površinu kojom se odvija motorni saobraćaj".

"U prošloj zimskoj sezoni 2012./2013. zimsko održavanje trotoara nije finasirala Direkcija za puteve. Te radove finansiralo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. U budžetu ovog ministarstva imaju predviđene pozicije za mašinsko, ručno i zimsko održavanje javnih površina. Također, i u ovoj sezoni, zimsko održavanje trotoara, finasirat će navedeno ministarstvo. Zimsko održavanje pješačkih zona i trgova, kao što je ulica Ferhadija, finansirat će općine", navodi Zolj.