Dječija nedjelja
17

Zenički osnovci kroz igru učili kako pomagati osobama s invaliditetom

Piše: E. M.
Detalj s današnje radionice (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica će od 22. do 25. oktobra organizovati dnevne radionice u sklopu Dječjije nedjelje kako bi djecu upoznali s osobama s invaliditetom, njihovim načinom života i značaju međusobne podrške.

U sklopu interaktivnih radionca bit će održana predavanja na temu "Djeca i osobe s invaliditetom kroz obrazovanje", aktivnosti kroz igru i razgovor te sumiranje utisaka nakon odrađene radionice sa zeničkim osnovcima.

"Ovo mi je najljepši dan u sedmici", samo je jedan od komentara dječaka koji je danas prisustvovao interaktivnoj radionici s osobama s invaliditetom, a predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Harun Aliefendić je kazao kako već treću godinu organizuju interaktivne radionce koje stvaraju drugačiju sliku kod djece o osobama s invaliditetom.

"Sigurno je da se djeca kroz svoj obrazovni program upoznavaju o osobama s invaliditetom, ali to nije dovoljno te smo odlučili da kroz ovakve radionice ostvarimo direktan kontakt s njima i da im pokušamo razbiti predrasude o nama. Oni moraju shvatiti da smo mi dio njihovog života", kazao je Aliefendić.

U radionicama će osim osoba s paraplegijom učestvovati i slijepi i slabovidni, gluhi i nagluhi te osobe sa distrofijom. U četiri dana programa u Multiplexu Ekran Zenica učestvovati će blizu 200 učenika iz zeničkih škola od 8 do 10 godina starosti.

"Djeca najbolje uče kroz igru, a mi ćemo im pokušati kroz radionice te igranje pikada, bilijara i drugih igara pokazati da možemo zajedno s njima živjeti i igrati se", dodao je Aliefendić.

Kazao je kako su zanimljiva dječija pitanja da li ga bole noge i da li mu je teško gurati svoja invalidska kolica, ali da bude i pitanja o nastanku invaliditeta.

"Djeca koja dolaze na ove radionice znaju šta je potrebno određenoj vrsti invaliditeta za život. Znaju da su nama potrebna invalidska kolica, da slijepi i slabovidni imaju svoje pismo te da gluhi i nagluhi razgovaraju znakovnim jezikom, ali ovo je odlična prilika i da se družimo", zaključio je Aliefendić.

Učitelj u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" Akif Topić je sa svojim učenicima prisustvovao današnjoj radionici te je kazao da djeca nisu dovoljno upućena u život osoba s invaliditetom.

"Ovo je dobra ideja da se djeca ovog uzrasta upoznaju s djecom i odraslima koji imaju određene invaliditete. Ovakvih radionica nam treba više, a ako ne postanu ovakva druženja tradicija, sigurno je da bi se trebala održavati češće", kazao je Topić.

Na kraju je kazao da su djeca upoznata s određenim invaliditetima kroz inkluziju u školama, ali da im je osim toga potrebna dodatna edukacija i informiranost o životu osoba s invaliditetom.

Današnji program, kao i narednih dana, uveličali su članovi kreativnog tima Multiplexa Ekran Zenica koji su za sve osnovce obezbijedili doručak, dok je klovn poklanjao balone raznih oblika.