BiH
194

Zenička čimburijada kao vjesnik proljeća: Počasno jaje razbio gradonačelnik Fuad Kasumović

Piše: E. M.
Rasim Salčinović u društvu Fuada Kasumovića (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenička čimburijada početkom proljeća svake godine ugosti hiljade posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, a ugostitelj Rasim Salčinović i danas je za prisutne tradicionalno pripremao čimbur od 1.500 jaja. Receptura je više od 40 godina strogo čuvana tajna.

Salčinović je kazao kako tradicija pravljenja čimbura od 1.500 do 2.000 jaja postoji više od 40 godina, a da čimburijada postoji više stotina godina kao vjesnik proljeća.

"Narod koji je živio u Bosni i Hercegovini, kao i danas, prolazio je kroz četiri godišnja doba. Međutim, s obzirom na to da tokom zime kokoške nisu nosile jaja, s proljećem su dolazila i jaja i velika radost zbog novog jela. Čimbur i jaje su bila prva proljetna jela i radost što je na trpezi nakon teške zime bilo novo jelo", izjavio je Salčinović.

Upravo zbog čari proljeća otpjevane su mnoge pjesme. Proljeće predstavlja buđenje, rađanje i oživljavanje prirode, kao i tradicije kod Zeničana koji svake godine za prvi dan proljeća, ili dan poslije, pripremaju čimbur. Salčinović mjesec dana prije 21. marta razmišlja o pravljenju čimbura.

"Svi Zeničani koji žive u Zenici imaju jaku emociju vezano za današnji događaj. Mjesec dana prije čimburijade svaki dan po sat ili dva razmišljam kako će sve to ispasti, ali u konačnici ipak bude velika radost", zaključio je Salčinović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je sa Rasimom u kazan od 1.500 jaja razbio i počasno jaje.

"Ovo je moj prvi gradonačelnički čimbur, ali 26. po redu u životu. Smatram da narod bez tradicije i običaja jednostavno ne može postojati. Ovo je jedna veoma lijepa tradicija i običaj. Prvi dan proljeća, nakon teške zime koja je zadesila Zenicu, ovo je naznaka nečeg boljeg. Tradiciju treba čuvati, a Zeničani su poznati kao dobri domaćini. Danas očekujemo hiljade ljudi iz cijele BiH, a bez tradicije nema grada i svima se zahvaljujem koji održavaju ovu tradiciju", izjavio je Kasumović.