BiH
1

Zenica: Otvoreni dani izvidništva "Green day"

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice danas je svečano otvoren izviđački skup pod nazivom "Dani izvidništva - Green day".

Izložba fotografija i eksponata sa izviđačkih svjetskih smotra koje se održavaju svake četiri godine, prva je aktivnost skupa Green day koji se ove godine održava u Zenici.

"Sutra će biti održano 9. takmičenje u ekologiji gdje se očekuju ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine. Naredne sedmice ćemo organizovati ekološku akciju čišćenja okoline Boračkog jezera, a naš Green day će trajati do kraja ljeta, a planirano je i ljetovanje na Boračkom jezeru", kazao je Zekerijah Avdić, načelnik Saveza izviđača Općine Zenica, koji je ujedno predstavio plan i aktivnosti svjetske smotre izviđača koja će biti održana 2015. godine u Japanu.

U sklopu Green daya, koji će trajati tri dana, bit će održan i seminari gdje se očekuju gosti iz Danske i Hrvatske, te učešće oko 1.000 izviđača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Danske.

Učešće u ovom takmičenju uzelo je više od 60 ekipa iz Bosne i Hercegovine, a goste će predstavljati predstavnici Evropskog skautskog biroa, Savez izviđača Hrvatske te instruktori iz Danske.