BiH
21

Zenica: Nema javnog dočeka Nove godine, ali su se privatnici dobro pripremili

Piše: Elmedin Mehić
Dočeka Nove godine na otvorenom na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici ni ove godine neće biti, ali brojni ugostiteljski objekti potrudili su se da Zeničanima obezbjede raznovrsnu ponudu za nezaboravni provod u najluđoj noći.
Trg Alije Izetbegovića (Foto: Klix.ba)
Trg Alije Izetbegovića (Foto: Klix.ba)

Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Općine Zenica, Zijad Softić, u izjavi za Klix.ba je kazao kako zbog finansijske situacije Općina Zenica ni ove godine nije bila u stanju da organizuje proslavu.

"Tri zadnje godine nisu uopće planirana sredstava za organizaciju novogodišnjeg programa. Nalazimo se u eri restriktivnih politika i vodi se računa o utrošku novca. Odlučili smo da potrošnja 40.000 KM na organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom nije racionalna", kazao je Softić.

Raznovrsna ponuda ugostiteljskih objekata

Na drugoj strani, brojni zenički ugostiteljski objekti Zeničanima su ponudili svoje usluge za proslavu Nove godine, čiji program počinje oko 20 sati. Najskuplji doček priređuju u hotelu Dubrovnik, gdje rezervacija od 100 KM uključuje konzumaciju hrane i pića, a goste će zabavljati orkestar Nostalgija te Slađana Mandić i Vanilla bend. Za one nešto tanjeg novčanika u hotelu Internacional doček Nove godine košta 40 KM, u šta je uključena večera, a za muzički program će se pobrinuti učesnica showa "Zvijezda možeš biti ti" Naida Stupar i drugi.

Ugostitelji zeničkih pubova također obećavaju dobru zabavu. U Hennessy Pub&Loungeu će biti svirka uživo, a piće dobrodošlice i švedski stol, uz bogatu tombolu tu noć će koštati 20 KM.

Dvanaest dana novogodišnje atmosfere kao uvod za 31. decembar

Trg Bosne i Hercegovine (Foto: Klix.ba)
Trg Bosne i Hercegovine (Foto: Klix.ba)

Restoran "Cabaret" u Bosanskom narodnom pozorištu i Cabaret Lounge zimska bašta Zeničanima će ponuditi još jedno mjesto za doček. Prema riječima direktora restorana Cabaret, Ivana Petrovića, cilj će biti zadovoljiti potrebe gostiju.

"Prva noć dočeka sa uključenom svečanom večerom i neograničenom konzumacijom pića koštat će 65 KM, a ko odluči i drugu noć provesti sa nama platit će za obje noći 69 KM. Rezervacija za drugu noć košta samo 7 KM i uključuje piće dobrodošlice i hladne plate. Obećavamo dobar provod za sve. Uz muziku uživo bit će zadovoljen svačiji ukus, a organizovat ćemo i nagradnu tombolu", kazao je Petrović za Klix.ba, te dodao:

"Također u Cabaret Lounge zimskoj bašti imat ćemo organizovan i doček Nove godine na otvorenom, ali i uvod u tu veliku noć u okviru 12 dana zabavnog sadržaja na Trgu Bosne i Hercegovine. Cijene će biti pristupačne za sve Zeničane i Zeničanke, a prisustvo našem programu 'Snježna kraljica' je besplatno."

Najtraženiji aranžmani Istanbul, Beč i Venecija

Turističke agencije i ove godine su pružile raznovrsnu ponudu dočeka Nove godine van granica Bosne i Hercegovine. Najviše interesovanja kod Zeničana izazvao je aranžman Sol Azura za Istanbul sa cijenom od 350 KM autobusom, te 400 KM avionom. U zeničkoj turističkoj agenciji Almy Travel najviše pažnje su privukli aranžmani u Beč i Bratislavu, čija je rezervacija iznosila oko 250 KM. Zeničani su iskoristili i first minute ponude Centrotransa u Zenici, tako da su Novu godinu odlučili dočekati u Veneciji po cijeni od 210 KM, te Rimu od 400 KM.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, očigledno je da Zeničani ne štede na proslavi Nove godine sa najdražima u zeničkim hotelima, restoranima i pubovima, ali i van granica naše zemlje.