BiH
2

Zenica: Neizvjesna isplata zaostalih kantonalnih i boračkih stipendija

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Zenici danas su održali sastanak sa premijerom Vlade ZDK Munibom Husejnagićem na kojem se razgovaralo o zaostalim isplatama kantonalnih i boračkih stipendija studentima Univerziteta u Zenici (UNZE).

Studentima koji su se našli na spisku kantonalnih stipendija nisu isplaćene tri stipendije koje su unesene u sistem, ali se čeka isplata od Ministarstva finansija Vlade ZDK, dok primatelji boračkih stipendija nisu dobili stipendije za novembar i decembar.

Predsjednik Unije studenata UNZE Dino Tihić je kazao da stanje u kantonu nije zadovoljavajuće te da će studenti morati izvršiti neke nove pritiske.

"Na današnjem sastanku smo dobili informacije da su tri kantonalne stipendije unesene u sistem, ali se čeka zeleno svjetlo od ministrice finansija ZDK koja danas nije bila prisutna na sastanku, što smatramo neodgovornim. Pored kantonalnih, nisu isplaćene ni dvije boračke stipendije za novembar i decembar, što smatramo prioritetom. Dobili smo obećanja o isplatama jedne boračke stipendije do kraja mjeseca, ali mi nismo zadovoljni odnosom Vlade prema studentima", izjavio je Tihić.

Premijer Vlade ZDK Munib Husejnagić je kazao da je situacija u budžetu veoma teška te da ima zakonsku obavezu da isplati druga potraživanja prema stalno zaposlenima u ZDK, međutim, predstavnicima Unije studenata je obećao da ukoliko se desi priliv sredstava od PDV-a da će biti isplaćena jedna rata za boračku stipendiju do kraja mjeseca.

Predstavnici Unije studenata narednih dana će održati studentski kongres gdje će se razmatrati aktuelnu problematiku i mogućnosti organizovanja masovnih protesta.