BiH
8

Zenica: Bol, suze, nišani i tabuti na izložbi fotografija Dade Ruvića

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici mladi fotograf svjetske novinske agencije Reuters, Dado Ruvić, danas je otvorio izložbu fotografija povodom obilježavanja 20 godišnjice genocida u Srebrenici.

Ruvić je svojih 36 fotografija izložio u centru Zenice na Trgu Alije Izetbegovića gdje je želio s namjerom da svojim sugrađanima nametne fotografije koje svjedoče o bolu srebreničkih majki, supruga, sestara, kćerki i drugih osoba koje su se našle pred objektivom ovog fotografa.

"Ovdje vidite samo fragmente od hiljada fotografija koje sam snimio. One ne prikazuju brutalnost, onu istinu i pravu stvar, već samo dio boli, emocija, i fotografije su prilagođene svim uzrastima", kazao je Ruvić.

Iako se godinama bavi novinskom fotografijom kroz koju ispriča priču određenog događaja, ovaj put Ruvić je napravio iznimku. Na fotografijama koje će biti narednih deset dana izložene građanima Zenice, a koje su nastajale od 2009. godine, predstavljeni su trenuci boli, patnje i rana koje ni nakon 20 godina nisu zacijelile.

"Velike riječi hvale želim uputiti Muzeju grada Zenice, Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Gradu Zenica, JKP Alba Zenica, ali i zatvorenicima Kazneno-popravnog zavoda koji su napravili metalne konstrukcije za fotografije", dodao je Ruvić.

Izložba je izmamila interesovanje velikog broja Zeničana koji su već protekle noći imali priliku da pogledaju fotografije, a današnjem otvorenju je prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

"Moram da izrazim zadovoljstvo što je Zenica pronašla način da izrazi svoje gledanje na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Naš zadatak je da ovu istinu čuvamo i mislim da je ovo jedan od najboljih načina", istakao je Galijašević.

Postavka fotografija na glavnom trgu je stalna i svi zainteresovani će je moći pogledati od 0-24 u narednih deset dana, a izložba će od 10. jula biti otvorena i u Bursi te 11. jula u Istanbulu.