BiH
80

Žene u BiH slabo koriste kontracepciju: Svaka treća je imala bar jedan abortus

Piše: Lejla Čolak
U 2013. godini su u Kantonu Sarajevo urađena 403 registrovana abortusa. Ova je brojka mnogo veća, budući da se na području KS-a nalaze 32 privatne ginekološke ustanove koje ne prijavljuju abortuse.

Od 208 miliona trudnoća koje se dešavaju svake godine širom svijeta, više od 41 posto njih su neplanirane i predstavljaju globalni problem koji je povezan sa značajnim troškovima, kako u zdravstvenim, tako i u socijalnim uslugama - podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Kontracepcijska sredstva svake godine sprečavaju 188 miliona neželjenih trudnoća, što rezultira sa 112 miliona manje pobačaja. Od 208 miliona trudnoća svake godine oko 22 procenta završi namjernim prekidom, a 150 hiljada trudnoća dnevno u svijetu završava se induciranim pobačajem. Jedna trećina abortusa se izvodi legalno, a jedna od osam žena podvrgnutih ilegalnom abortusu umre od posljedica komplikacija.

"Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, preciznih podataka nema, ali sudeći prema nekim istraživanjima, svaka treća žena u BiH je imala bar jedan abortus", kaže dr. Seniha Čelik, specijalistica socijalne medicine i rukovoditeljica radne jedinice Socijalna medicina, organizacija zdravstva i zdravstvena informatika Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dr. Seniha Čelik (Foto: Privatni album)
Dr. Seniha Čelik (Foto: Privatni album)

U 2013. godini u javnim ustanovama u KS-u urađena 403 abortusa

U razgovoru za portal Klix.ba, dr. Čelik je podijelila podatke Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji se odnose na 2013. godinu, a koji kažu sljedeće:

  • 1 medicinski pobačaj urađen je djevojkama dobne skupine 15-16 godina
  • 14 pobačaja (3,47 %) urađeno je djevojkama dobne skupine 17-19 godina
  • 217 pobačaja (53,85 %) urađeno je djevojkama/ženama dobne skupine 20-29 godina
  • 130 pobačaja (32,26 %) urađeno je ženama dobne skupine 30-39 godina
  • 41 pobačaj (10 %) urađen je ženama dobne skupine 40-49 godina

"Nažalost, kad je u pitanju odabir porodičnog planiranja za žene fertilne dobi nižeg obrazovanja, pobačaj je još uvijek često sredstvo i metod kontracepcije. Korištenje kontracepcije ima veliki značaj, kako za planiranje porodice, tako i populacije, a kontracepcija je najefikasniji način sprečavanja neplanirane trudnoće, izbjegavanje rizika od pobačaja, očuvanja reproduktivnog zdravlja i zaštite od spolnih bolesti", kazala je dr. Čelik, te napomenula da se radi o podacima registrovanih abortusa i kako o preciznim ciframa ne možemo govoriti budući da se dosta abortusa obavlja i u privatnim ginekološkim poliklinikama.

Ilustracija
Ilustracija

Prema podacima koje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dobiva iz javnih zdravstvenih ustanova, procenat žena fertilne dobi koje koriste kontraceptivna sredstva se rapidno smanjuje i trenutno je vrlo nizak. Od 2010. godine, kada je procenat žena koje koriste kontracepciju iznosio 1,3, on se u 2013. godini smanjio na 0,91 posto.

Također, broj posjeta savjetovalištima za planiranje porodice u javnim ustanovama svake godine opada, zajedno sa brojem propisanih kontraceptiva. Najčešće propisivana kontraceptivna srestva su pilule, no u zadnjih nekoliko godina dolazi do značajnog pada njenog korištenja u BiH.

32 privatne poliklinike u KS-u ne prijavljuju abortuse

"Tražili smo objašnjenje za tako mali procenat korištenja kontracepcije i vjerujemo kako je on rezultat nedostatnih podataka koje imamo zahvaljujući postojanju velikog privatnih zdravstvenih ustanova", kazala je dr. Čelik, te pojasnila kako se, prema evidenciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, na području KS-a nalazi 40 privatnih ginekoloških ordinacija. Od tog broja, samo 20 njih dostavlja zakonom izrečene izvještaje o radu, dok tek osam ustanova prijavljuje pobačaje.

Grad Sarajevo kao članica "mreže zdravih gradova" Svjetske zdravstvene organizacije najavljuje buduću saradnju između Grada, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i udruženja "Partnerstvo za zdravlje" na projektima za koje se nadaju kako će doprinijeti razvoju preventivnog djelovanja i poboljšanju zdravstvene zaštite stanovnika KS, ali i BiH.

Ilustracija
Ilustracija

Zdravstveni radnici u KS-u smatraju kako je potrebno pružiti punu podršku programima za jačanje savjetodavne i edukativne uloge, te službama koje se bave planiranjem porodice, savjetovanjem i pružanjem usluga mladim osobama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Pored toga, jako je važno iniciranje adekvatnog uključenja oba spola.

"Mnoge žene koje rade abortus nisu upoznate sa njegovim rizicima. Rane posljedice abortusa mogu biti brojne - krvarenja, perforacija maternice, zaostatak tkiva, akutne infekcije, dok kasne komplikacije mogu dovesti do neplodnosti. Jako je važno da se žene educiraju i zaštite kako bi mogle kvalitetno planirati svoju budućnost i ne dovoditi u pitanje svoje zdravlje", zaključila je dr. Čelik.