BiH
20

Žene Srebrenice šalju u SIPA-u u Istočno Sarajevo

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Umjesto na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli, žene Srebrenice su mirne proteste povodom 11. dana u mjesecu organizovale ispred Regionalne organizacije SIPA-e u Tuzli.

Prvi put žene Srebrenice svoj mirni mimohod nisu organizovale u centru grada, a razlog je zahtjev za smjenu Jovana Ilića iz Odjela za ratne zločine RO SIPA Tuzla.

"Prošlog 11. u mjesecu nakon mirnog mimohoda u centru grada došle smo ispred SIPA-e u Tuzli. Tada nam je rečeno da oni nisu nadležni da daju odgovore na naša pitanja. Mi tražimo smjenu Jovana Ilića, čije se ime i prezime nalazi na popisu koji je sačinila Vlada RS, a koji se odnosi na osobe koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici. Mi nećemo odustati, a svoja mirna okupljanja ćemo nastaviti svakog 11. u mjesecu, ali ispred SIPA-e u Tuzli", kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Slično kao i prije mjesec dana i danas su iz RO SIPA-e u Tuzli odbili sastanak sa ženama Srebrenice te su ih uputili na adresu u Istočnom Sarajevu, odnosno u sjedište SIPA-e.

Podršku današnjem okupljanju ženama Srebrenice pružile su i aktivistice organizacije Žene u crnom.

"Ovakav odnos prema ženama Srebrenice je apsolutno neprihvatljiv, krajnje neodgovoran i ciničan. Da su iole primjenjivani Zakoni o lustraciji ovakve se osobe ne bi mogle zaposliti u državnim institucijama. Ovo još više pogađa žrtve i proizvodi veliku zabrinutost", kazala je Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom.