BiH
548

Željko Komšić o odluci Vlade RS: Ovo je klasičan državni udar

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Demokratske fronte i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je kako je odluka Vlade RS da sve institucije ovog entiteta prekidaju saradnju sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH klasični državni udar.

"Ne mogu Milorad Dodik niti Vlade Republike Srpske zabraniti SIPA-i, Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da djeluju. Ne propisuju Dodik i Vlada RS zakone. Postoje Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine, a ovo je klasičan državni udar", rekao je Komšić.

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Šemsudin Mehmedović poručio je zastupnicima kako se u ovoj državi ne može govoriti ni o kakvoj parlamentarnoj većini sve dok postoji ovakvo kršenje Ustava BiH i državnih zakona u manjem bh. entitetu.

Podsjećamo, Vlada RS donijela je odluku da sve institucije Republike Srpske zbog današnjeg, kako tvrdi, protivustavnog postupanja Agencije za istrage i zaštitu BiH prekidaju saradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada RS se upoznala o postupanju pripadnika SIPA-e u općini Novi Grad, pretresu zgrade policije, zgrade općinske uprave i komunalnog preduzeća u Novom Gradu.