BiH
2.1k

INTERVJU / Željko Komšić: Ne plovim Radončićevom jahtom, poznajem ga malo bolje nego Vas

Razgovarala: Edita Gorinjac
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u razgovoru za Klix.ba govorio je o očekivanjima na Općim izborima, kandidatima i programu ove stranke, o tome zašto građani trebaju izaći na izbore, kako gleda budućnost BiH, kao i odnosu sa pojednim političarima u BiH, poput Fahrudina Radončića.

Gospodine Komšiću, hoćemo li 12. oktobra dobiti promjene na koje poziva izborni slogan vaše i još nekih stranaka?

Nadam se da hoćemo. Sve zavisi o rezultatima izbora i o tome sta će građani BiH odabrati. S druge strane, sve što građani ove zemlje odaberu, svi mi smo obavezni poštovati. U nedjelju, 12. oktobra, navečer, sve ili bar većina stvari će biti poznate. Tada ćemo tek pouzdanije moći procijeniti da li idemo ka promjenama ili ostajemo tu gdje smo.

"Ljudi, idemo raditi", kažete u svom predizbornom promotivnom spotu. Šta ćete raditi, šta izdvajate kao prioritet Demokratske fronte ako budete dio vlasti?

Ekonomija i politička stabilnst su prioriteti. Ekonomija u smislu povlačenja i nekih vrlo teških poteza. Ljudi koji su radili naš ekonomski program "Vizija 14-22" već rade na izradi DF-ove "pregovaračke platforme" koja će biti osnov za razgovore političkih subjekata nakon izbora. U tom dokumentu će se nalaziti sve ono što će biti minimum ispod kojeg nećemo, kao stranka, moći ići u eventualnim razgovorima nakon izbora. Sve, naravno, ovisi o rezultatima izbora i o tome da li će nam narod ove zemlje dati povjerenje.

Drugi pravac za koji mislimo da je jako važan jeste politička stabilnost. U vremenu nakon izbora to, prije svega, znači ispoštovati izborne rezultate i čim prije formirati izvršnu vlast na svim nivoima. Ne baviti se prepucavanjima ili raznim ucjenjivanjima koja su do sada bila karakteristična za bh. politiku i političare. Jer, brzo formiranje izvršne vlasti je potrebno kako bi se odmah počelo raditi. Bez nekih korisnih i ohrabrujućih poteza do kraja ove godine. Proljeće iduće godine može biti početak jedne teške situacije čiji je razvoj teško procjenjivati. Ja ne bih potcjenjivao narod ove zemlje i raspoloženje, ispravnije je možda reći neraspoloženje, naroda koje evidentno postoji. S tim se nije igrati i misliti da će to nestati samo od sebe.

Milorad Dodik i priča o otcjepljenju RS-a je vrlo aktuelna ovih dana. Da li je prema Vašem mišljenju ta priča deplasirana, teba li takve prijetnje shvatati ozbiljno ili ih treba svrstati u dio predizborne retorike? Kako stati ukraj takvim konstantnim provokacijama?

Nema sumnje da bi Milorad Dodik želio da se to desi. Samo što to nije moguće. Čak i on to zna. I sva ta njegova priča jeste pokušaj da nađe partnera za javnu svađu u Sarajevu kako bi, po ko zna koji put, prodao stari trik glasačima u RS-u o sebi kao najvećem borcu za RS i srpski narod generalno. Ali, u ovom vremenu on ima jedan problem u vezi te priče - dosadila je svima! Svi znaju da je to nemoguće. Tako da Dodik ispada čak i smiješan u tim svojim nastojanjima da sa tom temom motivise glasače u RS-u.

Kako vi u DF-u vidite BiH u narednom periodu kada je u pitanju njeno unutarnje uređenje? Ja mogu govoriti o poziciji i stavu DF-a. Nema nikakve priče o novim entitetima. Bar što se nas tiče. Čak ni na jedan dan, kako je to bilo zagovarano u posljednjim pregovorima vezanim za izmjene Ustava BiH. Mislim pri tome na prijedlog u vezi s kojim su se bile složile SDA i HDZ. I ova dva su nam previše i često ne znamo šta da radimo i s njima. Nema vraćanja na priču o nejednakoj vrijednosti glasa kako su to bili dogovorili Lagumdžija i Čović-da glas Hrvata u Zenici vrijedi manje od glasa Hrvata iz Mostara ili glas Bošnjaka iz Stoca manje od glasa Bošnjaka iz Sarajeva.

Presuda Sejdić-Finci mora biti primjenjena onako kako to i piše u njoj. Dakle, riječ je o pravu pojedinaca, a ne kroz tu priču rješavati pitanje bilo kojeg kolektiviteta u BiH. To je naša pozicija i tu se ništa neće promijeniti, bez obzira šta ko mislio i šta ko tražio. Preustroj Federacije BiH je moguć na osnovu, već pomalo zaboravljenog američkog plana kojem su tada svi dali podršku i požurili da ga zaborave. S tim sto nema ukrupnjavanja kantona u FBiH na osnovu etničkog kriterija.

Kako ćemo riješiti pitanje Sejdić-Finci? Očekujete li da će se pobjedničke stranke nakon ovih izbora uspjeti dogovoriti ili očekujete snažniji angažman međunarodne zajednice koja će presuditi? Ne očekujem da će se stranci u to pitanje ponovo miješati na način kako su to radili ranije. Oni očekuju da mi to sami uradimo. I mi ćemo to morati uraditi kad-tad. A bolje prije nego kasnije. Hoće li nakon izbora biti mudrosti, volje pa i hrabrosti za to, vidjet ćemo. Zavisit će mnogo i o samih rezultata izbora. Ako oni koji su do sada bili glavni politički igrači to i ostanu, onda neće biti nekog napretka. Bit će to još jedan period mrcvarenja, svađa i uvreda. Bit će to još jedan izgubljeni dio naših života. U političkom smislu, naravno.

Prošle sedmice ste imali sastanak sa rukovodstvom Stranke za BiH. Oni nemaju svog kandidata za Pedsjedništvo i, bar kako su mediji prenijeli, dat će podršku Emiru Suljagiću. Računate li na glasove članova i simpatizera te stranke i jeste li dogovorili takvo što sa SBiH-om? Mislim da će za Emira Suljagića glasati svako onaj ko u njemu prepozna i dio sebe, poštenog i iskrenog bosanskohercegovačkog čovjeka. Emir je vrhunski obrazovan i sposoban čovjek čiji će izbor značiti promjenu u BiH. Pozivam građane da mu daju svoj glas bez obzira na stranačku pripadnost. Emirova pobjeda će označiti kraj karijera političara koji sada vode navjeće stranke u FBiH i koji su na sceni više od 20 godina. Dakle, Emir predstavlja suštinsku promjenu.

Kakav je Vaš odnos s Fahrudinom Radončićem? Često se sastajete s njim. Imate li neke zajedničke planove nakon izbora?

Odnos s Radončićem je nešto bolji nego s Vama lično. Vas ne poznajem nikako, a njega sam sreo, u cijelom životu četiri-pet puta. U posljednje dvije godine ukupno dva puta. Niti on ima moj broj telefona, niti ja njegov. Ne čestitamo jedan drugom praznike, rođendane i slično, uključujući i 1. maj, kao što to radi na primjer, jedan drugi političar. Ne ručamo i ne večeramo zajedno, niti u vinotekama, niti u libertasima, ne viđamo se na godišnjim odmorima, ne letim njegovim avionom, ne plovim njegovom jahtom... Eto, to je taj odnos! Ali ako želi da od ove zemlje pravimo nešto bolje, tu sam. Kao što sam tu za svakoga ko to želi.

Hoće li Demokratska fronta na ovim izborima iznjedriti nova lica na političkoj sceni nakon ovih izbora kako ste ranije govorili? Jesu li oni dobili istinsku šansu u Vašoj stranci?

Pa gotovo svi su nova lica. Da ne pretjeram sa procentima, ali jedno 98 posto. U ovome je i odgovor na Vaše pitanje.

Do izbora je ostalo još nekoliko dana, koja je Vaša poruka biračima, ali i onima koji smatraju da nemaju za koga glasati?

Zamolio bih birače da ipak izađu na izbore. Razumijem njihov odnos prema politici i političarima. Čak ga u dobroj mjeri i dijelim. Ako ništa drugo, ja sam sve to vidio izbliza i iznutra. Zamolio bih ljude da samo još jednom razmisle o tome šta se zapravo dešava sa tim njihovim glasom za koji vjeruju da su ga sačuvali jer ga nemaju kome dati. Tako "sačuvan" glas ipak ide upravo onima zbog kojih i preziru politiku i političare.