Politički analitičari vjeruju
1.1k

Željko Komšić će uzeti glasove razočaranih SDP-ovih i SNSD-ovih birača

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a, sinoć je u Dnevniku D Federalne televizije i zvanično najavio da planira osnovati stranku sa kojom će izaći na Opšte izbore 2014. godine. O ovakvom potezu jednog od najpopularnijih političara u BiH razgovarali smo sa predsjednikom SDU-a Nerminom Pećancem i političkim analitičarima Slavom Kukićem, Enverom Kazazom i Ibrahimom Prohićem.

SDP-ovi birači

SDU je Komšiću nakon njegovog napuštanja SDP-a ponudio članstvo u svojoj stranci, međutim, član Predsjedništva BiH nije se izjasnio o ovom pitanju.

"Mislim da na bh. političkoj sceni nije dobro ukrupnjavanje sličnih političkih stranaka. Ja nisam ni sumnjao da će on osnovati stranku i mislim da mu je to bila najbliža opcija", kaže Pećanac na početku razgovora.

Predsjednik SDU-a kaže kako je teško u ovom trenutku precizirati koje će biračko tijelo imati Komšić i njegova politička stranka.

"Možda će to biti razočarani SDP-ovi birači i oni koji do sada nisu izlazili na izbore. Ja ga podržavam u ovome, ako je to njegov izbor", pojašnjava naš sagovornik.

Politički analitičar Slavo Kukić kaže kako je sinoćnji intervju gledao u društvu pet osoba u zapadnoj Hercegovini.

"Četvero ih je nakon Komšićevog gostovanja reklo kako će postati članovi jedne političke stranke. Mislim da je dobro to što je odlučio da ne ostane izvan političke utakmice. Tim prije jer se na vrhu stranke kojoj je on pripadao događaju deformacije", kaže Kukić za portal Klix.ba. Teško je stvarati političku partiju

Ovaj profesor Sveučilišta u Mostaru kaže kako će Komšićeva stranka uzeti najveći dio liberalnog biračkog tijela.

"Svakako da je to biračko tijelo koje, prije svega, pripada SDP-u, ali budite sigurni da će masu glasača SNSD-a, koja je također razočarana vodstvom ove stranke, uzimati Komšić", pojašnjava Kukić.

Osim toga, vjeruje naš sagovornik, Komšićeva stranka će dobiti veliki broj glasača koji ne pripadaju nijednoj političkoj stranci.

"Sve je to potencijalno biračko tijelo i članstvo stranke koju je sinoć Komšić najavio. Ja mu želim da pobijedi, a stvarati političku partiju je veoma teško. Za to je potrebno mnogo novca i neće tako brzo ići, ali bit će mnogo brže nego što neki projiciraju", kaže Kukić.

Logičan potez

Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog, slaže se sa našim prethodnicima i kaže kako je ovo bio logičan Komšićev potez.

"Na osnovu činenice da se on za ove Lokalne izbore nije povezao ni sa jednom političkom strankom dalo se nagovijestiti da će ići u ovom smjeru i osnovati stranku. Druga činjenica je ta da je Komšić šest godina član Predsjedništva BiH i njegov politički ego je malo napuhan. On nije isti političar kao na izborima 2006. godine", kaže Prohić te dodaje kako je ovo prilično problematičan potez bivšeg člana SDP-a.

"Komšić ne može računati na 300 hiljada glasova koje je dobio na prošlim izborima, jer to nisu sve njegovi glasovi. On ima jednu moralnu kredibilnost, nesumnjivu probosansku orijentaciju, ali i negativnih strana o kojima sada nećemo govoriti", kaže Prohić za portal Klix.ba te se slaže sa Pećancem kada je riječ o broju novih stranaka u BiH. Poništeni listići

"On će uzeti određen broj SDP-ovih glasača. Uzet će dio razočaranih birača koji nisu glasali. Samo u Tuzli je na ovim izborima bilo 10.000 nevažećih listića. Ovo je indikativan podatak o ljudima koji su svoje nezadovoljstvo izrazili praznim ili poništenim listićima", pojašnjava ovaj politički analitičar te dodaje kako Komšić može računati na te ljude i pokrenuti ih.

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar kaže kako je Komšić jedan od malobrojnih moralnih političara u BiH, uvjereni socijaldemokrata i možda najveći titonostalgičar na prostoru bivše Jugoslavije.

"On je populist koji se sviđa narodnim masama i političar sa najvećim izbornim legitimitetom nakon Alije Izetbegovića u BiH. Ima sve preduslove za formiranje nove političke partije. Nažalost, on vjerovatno neće uspjeti da se sa jednom novoformiranom političkom partijom odupre velikim političkim partijama kakve su SDP i SNSD. BiH nužno treba socijaldemokratska stranka, jer ove prethodne dvije to nisu", kaže Kazaz za naš portal te upozorava Komšića kako će ga Zlatko Lagumdžija tretirati kao najvećeg neprijatelja na sljedećim izborima.

Obračun s kriminalom Sve stranke koje misle da su socijaldemokratske, tvrdi naš sagovornik, trebaju se bojati onoga što je Komšić sinoć najavio.

"Njegov uspjeh teško je prognozirati. Ovdje izbore dobijaju one stranke koje imaju najviše moći i novca. Komšić ide balonom na Lagumdžijin politički tenk. Nisam siguran da ovaj tenk nije izgubio sve gorivo iz svog rezervoara. Ostaje da se vidi", kaže Kazaz na kraju razgovora.

Komšić nije precizirao sa kojim će ljudima formirati stranku niti kako će se ona zvati već je samo poručio kako očekuje potporu svih onih koji žele da ova država bude zemlja jednakih ljudi i zemlja u kojoj se niko neće libiti da krene u obračun s kriminalom.