BiH
2

Željka Cvijanović za DW: Mi još nismo članica EU, nemamo nikakve obaveze

Klix.ba
Premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović gostujući u emisiji "Conflict Zone" engleskog kanala DW-a odbila je da masakr u Srebrenici nazove genocidom. Ona je također odbila i kritike Evropske unije ističući kako RS u ovom trenutku nema obavezu da pristaje ni na šta.

Cvijanović je u TV intervjuu za DW kojega je vodio Tim Sebastian kazala da je u Srebrenici počinjen "ogroman i strašan zločin". Međutim premijerka RS-a ne želi da masakr u Srebrenici nazove genocidom. Ona je branila predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je izjavio da je to bila "najveća prijevara 20. stoljeća", rekavši da je Dodik vjerovatno imao razloge da to tako definiše.

Cvijanović je kazala kako ne želi novi rat i kako u BiH neće biti novog rata s obzirom da ovo nije konfliktno područje, a na pitanje novinara čemu onda služe prijetnje, odgovorila je da one ne postoje i da je zadovoljna saradnjom unutar BiH. Na konstataciju da vlasti iz entiteta Republika Srpska stalno prijete međunarodnoj zajednici otcjepljenjem Cvijanović je začuđeno pitala: "Ko je to rekao?".

"Nema potrebe za blokadom u ovoj zemlji, ako nema razumijevanja za ono što se stvarno događa u BiH i s kojim problemima se suočavamo onda niko ne treba ništa uraditi kako bi se to blokiralo jer će se to samo urušiti", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je kazala kako obje strane, odnosno i domaći elementi, ali i međunarodna zajednica dijele odgovornost ako Bosna i Hercegovina postane propali projekt.

Dodala je i da aktuelne vlasti u RS-u najavama referenduma o odcjepljenju BiH ne pokušavaju izlobirati više autonomije nego samo zadržati postojeći nivo. Na novinarsko pitanja da li misli da RS može ucjenjivati Evropsku uniju s obzirom na to da dobija velike količine novca iz EU kazala je kako nije riječ o ucjenama i da vlasti iz RS-a još uvijek žele ući u EU.

Na pitanje zbog čega je RS u raskoraku sa EU po mnogim pitanjima, iako ima aspiracije da postane članica EU, Cvijanović je rekla: "Mi još nismo članica EU. U ovom momentu nemamo obavezu da pristajemo ni na šta, o čemu god da se radilo".

Izrazila je ljutnju u pogledu rada međunarodnih medija rekavši: "Prema mom shvatanju Vi nastojite da nas portretirate kao neku pobunjeničku grupu u ovoj zemlji. Ja Vam, međutim, mogu reći, kada govorimo o Republici Srpskoj, da mi imamo vrlo stabilne institucije."

Novinar je premijerku RS-a pitao i o optužbama za korupciju u slučaju "Dva papka" na što je Cvijanović odgovorila da jedino u tom slučaju može govoriti o "duploj korupciji" s obzirom na to da su se dva zastupnika, koja su bila dio opozicije, pridružila SNSD-u i da su se na drugoj strani dva zastupnika koja su bila dio pozicije pridružila opoziciji.

"Zašto je onda sprovedena racija u medijima? Zašto su mediji koji su objavili sporni snimak napadnuti? Zašto su saslušani? Zašto su njihovi kompjuteri zaplijenjeni?", pitao je Sebastian premijerku RS-a.

Ona je odgovorila: "Trebali biste to pitati nekoga drugog jer ja za to nisam zadužena. Ja sam samo premijerka i ne dajem naloge za takve aktivnosti".

Kompletan intervju sa Željkom Cvijanović pogledajte ovdje.