Budimpešta
88

Željka Cvijanović putuje u posjetu Mađarskoj, sastat će se sa Viktorom Orbanom

V. K.
Cvijanović će održati sastanak i sa Orbanom
Cvijanović će održati sastanak i sa Orbanom
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović boravit će 23. i 24. januara u službenoj posjeti Mađarskoj tokom koje su predviđeni sastanci sa najvišim političkim zvaničnicima ove države.

Prema informacijama iz Predsjedništva, Cvijanović će se u Mađarskoj sastati sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak i predsjednikom Vlade Viktorom Orbanom. Iz Kabineta Cvijanović nisu naveli teme o kojima će se razgovarati na sastanku.

U okviru posjete, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović boravit će i u Sentandreji, gdje će se sastati sa episkopom budimskim Lukijanom, obići crkvu Uspenja presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.

Posljednji susret Viktora Orbana sa nekim od bh. zvaničnika dogododio se u oktobru 2022. godine kada se premijer Mađarske sastao sa tadašnjim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Budimpešti.

Dodik je tada uoči sastanka istaknuo da će tema sastanka s Orbanom biti električna energija s obzirom na to, kako je rekao, da Republika Srpska jedina na Balkanu proizvodi višak energije i pravi nove elektrane.

Osim ovoga, Dodik i Orban održali su i niz drugih susreta o kojima se razgovaralo prije svega o ekonomskoj saradnji, ali i političkoj podršci trenutnim strukturama vlasti u RS-u.