BiH
15

Željka Cvijanović će ponovo biti premijerka RS-a

Piše: E. G.
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović će biti nova-stara premijerka RS-a. Na konferenciji za medije u Banjoj Luci predsjednik tog entiteta i SNSD-a Milorad Dodik je saopćio da je ona kandidat za mandatara, što se i očekivalo.
Cvijanović je funkciju predsjednice Vlade RS-a obavljala od marta 2013. godine nakon što je dotadašnji premijer Aleksandar Džombić podnio ostavku.

Prije imenovanja na mjesto premijerke bila je ministrica ekonomskih odnosa i regionalne saradnje. Važi za jednu od najodanijih Dodikovih ljudi u stranci, u kojoj obavlja i funkciju međunarodnog sekretara SNSD-a.

Rođena je 1967. godine u Tesliću, a djevojačko prezime joj je Grabovac. U Tesliću je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te je pohađala Filozofski i Pravni fakultet u Banjoj Luci. Profesorica je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Proteklih dana je dospjela u žižu interesovanja javnost zbog audiosnimka na kojem govori o navodnoj kupovini zastupnika radi formiranja većine u Narodnoj skupštini RS-a.

Cvijanović je bila kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, ali je tu utrku izgubila od Mladena Ivanića koji je osvojio 317.799 glasova, a ona 310.867.