BiH
11

Zejnullahu: Građani BiH će po vize za Kosovo najvjerovatnije morati putovati u Tiranu

Anadolija
Nakon što je Kosovo od danas i zvanično odobrilo uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine, predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharem Zejnullahu kazao je da je to, za građane BiH porijeklom sa Kosova, još jedna velika barijera za odlazak na Kosovo u posjetu rodbini i roditeljima.

“Za građane je ovo jedan dodatni težak udarac u smislu slobode kretanja i u jednom i drugom pravcu”, pojasnio je on.

Prema Zejnullahuovim riječima, uvođenjem viza za Kosovo stvorena je nova barijera, ali posebno za građane BiH porijeklom sa Kosova.

“Za nas koji imamo porijeklo sa Kosova ovo će biti jedna dodatna barijera, ali i za sve građane BiH koji na Kosovu imaju bilo kakav biznis ili hoće da putuju”, pojasnio je Zejnullahu.

Osim Srbije, BiH je jedina zemlja u regionu koja nije priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose sa tom zemljom, a Zejnullahu navodi da je ranije u Sarajevu bilo mnogo studenata sa Kosova te da ih od momenta nepriznavanja više nema u BiH.

Građanima sa kosovskim pasošem odavno je potrebna viza za ulazak u BiH, što je predstavljalo prepreku za mnoge da nesmetano posjećuju rodbinu i prijatelje u BiH.

“BiH nije našla za shodno da napravi jedan iskorak i prizna dokumente sa Kosova i olakša taj vizni režim”, kazao je Zejnullahu. Dodao je da je “BiH najrigorozniji vizni režim imala prema građanima Kosova”.

Kako kaže, kosovske vlasti su najavile da će uvesti vizni režim i ostavile da prođe određeni vremenski period, a nakon što nije bilo reakcije bh. vlasti, oni su poduzeli sljedeći korak.

"Na osnovu prethodnih informacija, za izdavanje viza će biti zadužena ambasada Republike Kosovo u Tirani", kazao je Zejnullahu.

Pojedini bh. političari upozoravali su kako bi uvođenje viza za državljane BiH na Kosovu moglo da se odrazi i na trgovinsku razmjenu između BiH i Kosova.