Nedjelja borbe protiv tuberkuloze
7

Zdravstvenim i edukativnim aktivnostima protiv bolesti

SRNA
Društvo Crvenog krsta BiH danas će početi obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, s ciljem povećanja svijesti građana o ovoj zaraznoj bolesti, te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

U saopćenju Društva Crvenog krsta BiH navodi se da aktivnosti tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze uključuju mobilizovanje javne podrške i intenziviranje napora u dijagnostifikovanju i liječenju tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih organa.

Ove akcije se provode u saradnji sa zdravstvenim radnicima, a odvijaju pod motom "Svijet bez tuberkuloze", što je u skladu sa ovogodišnjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze, koje će se provoditi u strukturi Društva Crvenog krsta BiH u saradnji sa entitetskim organizacijama Crvenog krsta i Crvenim krstom distrikta Brčko, uključuje zdravstvene aktivnosti, socijalno–humanitarne, informativno-edukativne i propagandne aktivnosti.

Ove aktivnosti imaju za cilj da se svaki pojedinac što detaljnije upozna sa ovom bolešću kako bi mogao na vrijeme prepoznati simptome i obratiti se ljekaru.

U poštanskom saobraćaju Federacije BiH, Republike Srpske i distrikta Brčko od danas do 21. septembra prodavat će se doplatna poštanska marka, a u prodaji su i markice za građane koje će mladi volonteri prodavati tokom Nedjelje Crvenog krsta.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj je najavljena Nedjelja borbe protiv tuberkuloze, jučer je istaknuta važnost provođenja projekta "Jačanje DOTS strategije i unapređenja nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tubekulozu i kontrolu infekcije u BiH".