Zimsko (ne)održavanje
55

Zbog nesavjesnog odnosa nadležnih, put ka Smetovima kod Zenice opasan po život

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Građani Zenice, a prije svega djeca, ostala su uskraćena za vikend snijeg. Razlog je neodržavanje ceste ka Smetovima jer nadležni nisu potpisali ugovor o održavanju.

Smog kojeg zenička djeca udišu pet dana u sedmici tokom radnih dana, ne mogu ne udisati ni tokom vikenda jer nadležni još nisu potpisali ugovor o održavanju zimskih puteva kakav je ovaj ka zeničkom izletištu Smetovi.

Put za Smetove malo je reći da je katastrofalan i ugrožavajući po život za one koji odluče s porodicom krenuti na ovo izletište kako bi pobjegli od smoga.

Pozivom zeničkoj policiji dobili smo informaciju da su i jučer imali urgencije na loše stanje puta i poteškoće te da se radi o već pomenutom problemu vezanim za održavanje puta te su kazali da će preventivno djelovati i da će policijska patrola na jednom od punktova na putu ka izletištu informisati građane o lošem stanju puta.

Ugovori za zimsko održavanje lokalnih i regionalnih cesta ranije su potpisani u skladu s planom, ali se postavlja pitanje kako do sada nisu izdvojena dostatna novčana sredstva i potpisan ugovor o održavanju puteva kakav je ovaj prema jednom od najpopularnijih izletišta u Zenici.

Kako saznajemo, javni poziv za čišćenje puteva, iako raspisan, završio je neuspjehom zbog nedovoljno izdvojenih sredstava iz gradskog budžeta, odnosno loše procjene s ciljem da se što više sredstava uštedi.

Gradska uprava Zenice odlučila se za ponovno raspisivanje istog poziva koji će biti završen tek 21. decembra, a do tad, građanima se savjetuje da posjete druga izletišta u drugim općinama i gradovima sa pristupačnijim putevima.