BiH
27

Zbog nepropisnog parkiranja u KS kažnjeno 75.000 vozača, najviše kazni u Centru

Piše: A. Z.
Pripadnici MUP-a KS su u prvih devet mjeseci ove godine izdali više od 70.000 prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje, a pauk je uklonio skoro 2.000 vozila.

Zbog velikog nesrazmjera između broja vozila i registriranih parking mjesta, problem nepropisnog parkiranja je sve izraženiji, što pokazuje i broj prekršajnih naloga koje su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u proteklih devet mjeseci uručili vozačima.

"Uručeno je skoro 75.000 prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje, što je za 14.500 više nego u istom periodu prošle godine. Upozoreno je više od 4.000 vozača", kazao je glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić za Klix.ba.

Nepropisno parkirana vozila najviše problema stvaraju pješacima i osobama koje koriste pomagala prilikom kretanja, zbog čega dosta posla ima i specijalno vozilo pauk. U proteklih devet mjeseci pauk je intervenisao 1.893 puta.

"Problem nepropisnog parkiranja najviše je izražen u općini Centar, zatim u Novom Sarajevu, Starom Gradu, Novom Gradu, Ilidži, Hadžićima, Vogošći i Ilijašu. Tim redoslijedom idu i uručenja prekršajnih naloga, najviše ih je uručeno u Centru, a najmanje u Ilijašu", istaknuo je Nefić.

KJKP Rad u Kantonu Sarajevo ima 2.772 parking mjesta, od tog broja dvije trećine čine parkinzi koji imaju 24-satni nadzor, rampu i videonadzor. Ostatak čine oni koji se nalaze uz saobraćajnice, a koji se plaćaju putem automata.

U subotu je počela akcija blokade točkova vozila koja se nalaze na parkinzima na kojima KJKP Rad pruža usluge. Blokada se postavlja na vozila koja krše Uredbu o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Kantonu Sarajevo, odnosno, ukoliko korisnik nije platio parking, nije istaknuo parking kartu na vjetrobransko staklo u roku od 10 minuta nakon parkiranja, ako je koristio neodgovarajuću kartu, prekoračio vrijeme parkiranja ili koristio povlaštenu kartu koja nije u skladu s Uredbom.

Uredba se ne odnosi na vozila koja su parkirana na mjestima koja nisu namijenjena za parking.

"Uredba se odnosi na parkinge koji se plaćaju putem automata, ako nije istaknut tiket preko kojeg službenik može provjeriti da li je plaćeno. Ukoliko nije, postavljaju se lisice i stavlja se naljepnica. Dva dana od stupanja na snagu Uredbe postavljene su četiri blokade", kazao je za Klix.ba glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

Nakon instaliranja blokade, vozači se putem naljepnice obavještavaju da je kretanje vozila onemogućeno, a blokada se skida nakon plaćanja dodatnog naloga u iznosu od 30 KM. Vozač je nakon toga putem telefonskog broja koji se nalazi na nalogu dužan obavijestiti nadležnu službu i službenik će, na osnovu uvida u uplatnicu, u roku od 15 minuta skinuti lisice. Dodatni nalog je moguće platiti u pošti ili banci do 20 sati, dok će plaćanje nakon radnog vremena i neradnim danom biti regulisano posebnom uredbom.