Građani ispaštaju
252

Zbog kvara MRI aparata na KCUS-u u Općoj bolnici na snimanje se čeka 7 mjeseci

Piše: A. Z.
Centar za magnetnu rezonancu u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)
Centar za magnetnu rezonancu u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima tri aparata za magnetnu rezonancu koji su često u kvaru, a trenutno je u funkciji samo jedan. Primaju se onkološki, ležeći i pedijatrijski pacijenti, a veliki broj pacijenata se upućuje u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", zbog čega su se, kako tvrdi direktor ove ustanove Zlatko Kravić, stvorile velike gužve.

Na snimanje se čeka sedam mjeseci, a na listi čekanja je oko 300 pacijenata jer osim što Opća bolnica ima samo jedan aparat, problem stvara i nedovoljan broj radiologa.

Dva aparata na KCUS-u koja nisu u funkciji instalirana su 2007., odnosno 2009. godine i na njima je urađeno ukupno 34.690 pregleda. Iz KCUS-a ističu da se na Klinici za radiologiju realizira 1.212 usluga, a prosjek je, tvrde, 57 usluga dnevno. Aparat koji je u funkciji je star deset godina i na njemu je urađeno 27.305 pregleda.

"Nijedan onkološki pacijent ne čeka na pregled magnetnom rezonancom šest mjeseci. Radi se o tome da onkolog na posljednjoj kontroli pacijentu preporuči snimanje za šest mjeseci radi praćenja terapijskog efekta ili eventualno ponovne aktivacije onkološke bolesti", kazali su nam na KCUS-u.

Ističu da ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj nije ravnopravno rasporedila rad na aparatima za magnetnu rezonancu te da potpuno nov aparat u Općoj bolnici nije iskorišten jer se dnevno obrađuje maksimalno šest pacijenata. S druge, direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić tvrdi da radiolozi u ovoj bolnici rade u dvije smjene i da se obavlja 15 do 20 snimanja dnevno te da ih teoretski više i nije moguće obaviti.

"Procedura snimanja traje od 45 minuta do sat vremena, a kada se daju kontrastna sredstva ta procedura može da traje i duže. Za opsluživanje magneta su potrebni radiolozi koji očitavaju magnet, a ja u bolnici imam samo šest radiologa za razliku od drugih ustanova koje imaju i po 40 radiologa. Uprkos tome, relativno malo se čeka jer stimulišem ljude da što prije pročitaju nalaz i uradimo više magneta od evropskih i svjetskih normi na jednom aparatu. Na jednom magnetu se teoretski ne može uraditi više od 25 magneta i to ukoliko se snimanja obavljaju 24 sata", rekao nam je Kravić.

Centar za magnetnu rezonancu u Općoj bolnici
Centar za magnetnu rezonancu u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)

Ističe da situaciju dodatno otežava činjenica da barem polovina pacijenata koji dolaze na magnetnu rezonancu nema pravu indikaciju jer ljekari ne upotrijebe sva rasploživa sredstva prije nego što pacijenta upute ne snimanje, koje bi, navodi, trebalo uslijediti ukoliko klasična radiologija i CT ne daju rezultate.

"Ne radimo pedijatrijske slučajeve jer nemamo dječije radiologe.Također, ne radimo magnet dojke, stopala i šake. Prioritet su nam onkološki i neurološki pacijenti, pacijenti koji čekaju operaciju i pacijenti koji imaju akutnu traumu, što se odnosi na frakturu karlice, koljena, skočnog zgloba, ramena i lakta. Ležeći pacijenti snimanje ne čekaju duže od pet dana", tvrdi direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Očekuje da će se situacija u zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu popraviti jer je Skupština KS odoborila izdvajanje 2 miliona i 700.000 KM za kupovinu jednog aparata za magnetnu rezonancu i aparata za CT.

I iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tvrde da je nabavka novog aparata za magnetnu rezonancu u postupku te da će KCUS nastaviti pružati usluge za pacijente u kapacitetu u kojem je tehnički i fizički moguće.