BiH
27

Zbog krijumčarenja u Sarajevu i Zenici oduzeti mobiteli ukupne vrijednosti 26.000 KM

Klix.ba
Foto: UIO
Foto: UIO
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu mobilnih telefona na području Zenice, Ilidže i Sarajeva. Ukupna vrijednosti oduzetih telefona procjenjena je na 26.000 KM.

Ovlaštena službena lica UIO pri Regionalnom centru Sarajevo - Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, zaustavili su nezakonit promet mobilnih telefon. Nezakonito prometovanje robom otkriveno je prilikom kontrole više pravnih subjekata na područiju Zenice, Ilidže i Sarajeva, a u okviru provođenja plana pojačanih mjera na sprječavanju prometovanja krijumčarene robe.

Tom prilikom je oduzeta veća količina mobilnih telefona marke iPhone, Samsung, Sony, LG, Huawei i dr. čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 26.000 KM.

Foto: UIO
Foto: UIO

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.