BiH
142

Zbog izmišljene priče o trudnim djevojčicama roditelji zabranjuju odlazak na ekskurzije

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Cosmopolitan o izmišljenoj trudnoći bh. djevojčica
Nakon izmišljene vijesti da je čak sedam djevojčica iz jednog manjeg mjesta u BiH ostalo u drugom stanju nakon što su prije godinu i pol otišle u petodnevnu posjetu Sarajevu, među roditeljima širom BiH je nastala opća panika. Zbog straha da bi se mogli naći u sličnoj situaciji ne dozvoljavaju djeci odlazak na ekskurziju.

Nažalost, mnogobrojni mediji širom svijeta i BiH prenijeli su izjavu ginekologa Nenada Babića, koordinatora za zdravstvo u Vladi Republike Srpske u Banjoj Luci, koji je kazao da su djevojčice od 13 i 14 godina ostale u drugom stanju tokom školskog izleta.

Upravo nam je danas navedeni ginekolog priznao da uopšte ne zna šta se desilo sa tim slučajem navodne trudnoće maloljetnica. U trenutku davanja izjave, dr. Babić vjerovatno nije razmišljao o posljedicama koje će nastati nakon njegove, u najmanju ruku, sumnjive prvobitne izjave.

Sa čuđenjem, trudnim maloljetnicama u BiH bavila se i svjetska štampa među kojima su Daily Mail, Cosmopolitan, New York Daily News, News.com.au i Bild koji je danas objavio priču kako su navodno trudne djevojčice nakon povratka sa ekskurzije abortirale.

Nepotreban senzacionalizam

Vernes Begović, sarajevski ginekolog sa tridesettrogodišnjim radnim iskustvom, za Klix.ba je kazao kako našoj zemlji senzacionalizam ovakve vrste jednostavno ne treba.

Kako nam je ispričao, nakon objave vijesti da su djevojčice ostale u drugom stanju tokom petodnevne ekskurzije, zvale su ga kolege iz Njemačke i s nevjericom pitale šta se to događa u BiH.

"Ja sam siguran da se ovakvom objavom zapravo samo skreće pažnja javnosti sa pravog problema, odnosno nedostatka edukacije u našoj zemlji o ovim pitanjima i zaista su male mogućnosti da je cijela priča istinita. Sa stručnog aspekta veoma je mala mogućnost da u jednoj tako maloj populaciji tako veliki broj djevojčica ovulira u isto vrijeme", kazao je Begović za Klix.ba.

Dodao je da je problem u negativnoj reputaciji koja se nameće na ovaj način našoj zemlji, ali i činjenici da su roditelji nakon ovakve vijesti prestravljeni.

"U moju ordinaciju sada dolaze majke djevojčica koje su u završnim razredima i traže savjete od mene, jer ne smiju pustiti djecu na ekskurziju", kazao je Begović.

Babić demantira sebe

Inače, nedugo nakon pojave priče o trudnim djevojčicama u medijima se pojavila informacija da je ginekolog Babić kazao da su sve djevojčice abortirale, dobro se oporavile i vratile školskim obavezama.

Međutim, ginekolog Babić je za Klix.ba negirao takvu informaciju.

"Nije tačna informacija da sam ja rekao da su djevojčice abortirale. Ja uopće ne znam šta se desilo na koncu sa tim slučajem", kazao je Babić koji je ranije tvrdio da je protjeran iz Sarajeva.

Babić nije htio precizirati u kojem mjestu se desila ova pojava, ni u kojem vremenskom periodu, odnosno da li se radi o pojedinačnim slučajevima.

"Nije ovo jedina pojava u našem društvu. To se stalno događa. Evo u Srbiji godišnje imate 16.000 prekinutih maloljetničkih trudnoća", kazao je Babić za Klix.ba.

Inače, u Sarajevu je prošle godine u drugom stanju ostala 31 maloljetnica.

Babić tvrdi da su maloljetničke trudnoće ozbiljan problem u BiH i da se time moraju pozabaviti nadležne institucije, jer djeca u ovoj zemlji nemaju nikakvu edukaciju, niti na našim esencijalnim listama ima kontraceptiva.

Podsjećamo, Klix.ba je jedan od rijetkih medija iz BiH koji nije objavio ovu očigledno izmišljenu priču.