BiH
0

Završna riječ na obnovljenom suđenju Nikoli Andrunu

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da je u toku obnovljenog suđenja uspjelo iznijeti dokaze koji potvrđuju krivicu Nikole Andruna, te je zatražilo od Apelacionog vijeća da mu izrekne osuđujuću presudu.

U završnoj riječi Tužilaštvo nije preciziralo visinu kazne koju smatra adekvatnom, ali je tužiteljica Vesna Budimir istaknula nadu da će ga Vijeće osuditi "zbog žrtava i svih nas", saopćeno je iz BIRN-a.

Nikola Andrun je prvostupanjskom presudom, izrečenom u decembru 2006., osuđen na 13 godina zatvora, jer je kao zamjenik upravnika logora Gabela učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima tokom 1993. godine.

Prema navodima optužnice, Andrun je u vrijeme počinjenja djela bio pripadnik brigade "Knez Domagoj" Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te zamjenik upravnika logora Gabela kraj Čapljine.

Obje strane su uložile žalbu na ovu presudu, te ju je Apelaciono vijeće poništilo i postupak vratilo na početak.

Nakon obnovljenog postupka, tužiteljica Budimir je istaknula da iskazi svjedoka i izneseni materijalni dokazi ukazuju na to da je Andrun počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

"Svi zatvorenici su bili civili u logoru Gabela, osobe zaštićene Ženevskom konvencijom. Nijedna radnja koja je izvršena nad tim civilima nije bila opravdana, jer zatočeni Bošnjaci nisu predstavljali vojnu prijetnju", kazala je tužiteljica.

"Iskazi svjedoka dati tokom suđenja uvjerljivi su, jasni... Bili su zatvoreni u paklu Gabele i svi su znali da je Andrun bog i batina", kazala je tužiteljica analizirajući pojedine iskaze svjedoka.

Ona je ocijenila da ono što su zatvorenici preživjeli u Gabeli, mogli smo samo vidjeti u filmovima "i to da nam se krv ledi u žilama". Dodala je da im je izrečeno toliko pogrdnih riječi koje utiču na ljudsko dostojanstvo i vrijeđaju ga.

Naglasila je da su svjedoci optužbe bili izloženi i pritiscima, ali da su ipak dali iskaze istovjetne onima u toku istrage.

Tokom suđenja, smatra tužiteljica, Andrun nije pokazao nimalo poštovanja prema žrtvama, te im se čak podsmijevao, a jednom svjedoku je na pretresu uputio i pogrdne riječi.

Tužilaštvo smatra da pri izricanju presude Vijeće ne može kao olakšavajuću okolnost u obzir uzeti činjenicu da je Andrun otac četvero djece, "jer je dvjema žrtvama taj čovjek oduzeo život samo zato što su ih rodili majke i očevi drugačijih imena".

Odbrana će završnu riječ izložiti 14. augusta.