Ministarstvo odbrane
77

Završena obuka prve grupe pilota OS BiH u domaćoj organizaciji

B. R.
Prva grupa na domaćoj obuci za vojne pilote (Foto: SBA)
Prva grupa na domaćoj obuci za vojne pilote (Foto: SBA)
Uspješno je okončana obuka prve grupe vojnih pilota Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u domaćoj organizaciji za obuku pilota.

Kako su saopćili iz Sport i biznis avijacija (SBA), delegacija Ministarstva odbrane i OS je odlukom ministra odbrane Sifeta Podžića (DF) posjetila SBA i Školu letenja na letilištu Zalužani gdje je bila obuka.

Delegaciju u sastavu Vladimir Grujić (brigadir), Edin Čizmić (pukovnik), Goran Miletić (pukovnik) i Kemal Kulašević (pukovnik) predvodio je pomoćnik ministra Dženan Ređo. Delegaciji se pridružila i predstavnica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Lori D. Renwick.

Nakon što je zvanično utvrđeno da su svi elementi obuke izvedeni u potpunosti u skladu sa ugovorom o saradnji, prisutni su izrazili zadovoljstvo organizacijom i svim aspektima provedene obuke.

Konstatovano je da je ovaj projekat od historijskog značaja, jer je ovo, kako je navedeno, prvi put od osnivanja OS BiH da se vojni piloti obučavaju u domaćoj organizaciji za obuku pilota.

Kandidate predstavljaju mladi oficiri OS koji će se nastaviti obučavati u dva helikopterska eskadrona OS BiH, saopćili su iz SBA.