Pronađeni ostaci dvije osobe
0

Završena ekshumacija iz masovne grobnice u Miševićima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u mjestu Miševići kod Hadžića je okončana, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić za agenciju Anadolija.

Pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, koji su na zahtjev porodica prevezeni u Centar za sudsko-medicinsku analizu u Visokom gdje će biti uzeti koštani uzorci radi DNK analize i utvrđivanja identiteta žrtava.

S obzirom na to da su iskopana tijela u cjelosti, iz Instituta za nestale osobe BiH pretpostavljaju da je riječ o primarnoj grobnici.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Kako je u izjavi za AA kazala glasnogovornica Instituta Čengić, pronađeni su skeletni ostaci dvije osobe, te jedan ručni sat, koji je stao na pet do dvanaest.

Ističući da su u grobnici pronađeni i dokumenti na osnovu kojih se može govoriti i o identitetu posmrtnih ostataka, Čengić je kazala da će Institut svakako nastaviti sa ustaljenom procedurom DNK analize.

Masovna grobnica se nalazi pored puta, nekoliko stotina metara od naselja, a posmrtni ostatci su pronađeni na dubini od 30-ak centimetara ispod zemlje.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH je potvrdila da su predstavnici Tužiteljstva BiH nalagali da se pronađeni posmrtni ostaci prevezu u Miljeviće u Republici Srpskoj, na šta su članovi porodica nestalih burno reagirali. Oni su tražili da tijela budu prevezena u Visoko u čemu im je udovoljeno, a što je bio i stav Instituta.

"Porodice ne žele da posmrtni ostaci njihovih stradalih budu prevezeni tamo gdje su i ubijani", kazao je za AA izvor uključen u ovaj slučaj.

Bošnjaci iz Hadžića traže 99 osoba nestalih u periodu agresije na BiH.