BiH
31

Završen najmasovniji studentski projekat u BiH

Klix.ba
Nakon dva i pol mjeseca takmičenja zvanično je završena Univerzitetska liga 2013. Liga je drugu godinu zaredom okupila više od 100 ekipa i oko 3000 studenata sa svih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu kao i četiri privatna univerziteta.

Prva finalna utakmica održala se u kategoriji muške odbojke. U jednoj veoma zanimljivoj utakmici između Ekonomskog fakulteta i Fakulteta za sport i tjelesni odgoj pobjedu je na kraju odnijela ekipa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj rezultatom 2:1.

"Jako interesantno finale odbojkaške UNSA lige za 2013. godinu protiv jako kvalitetne ekipe FASTO-a. Uprkos povredama naših igrača jako sam zadovoljan prikazanom igrom i drugim mjestom jer smo se borili do samog kraja. Ekipi FASTO-a čestitam na pobjedi i fer i sportskoj igri. Također posebne zahvale idu SPUS-u koji je postavio ovaj projekat na još bolji i veći nivo te pohvala na samoj organizaciji lige.", kazao je Ahmed Gurda, student Ekonomskog fakulteta.

Druga finalna utakmica se odigrala u kategoriji ženske odbojke. Snage su odmjerile vrlo dobre ekipe Građevinskog i Ekonomskog fakulteta. Na kraju su sretnije i spretnije bile odbojkašice Ekonomskog fakulteta koje su izvojevale pobjedu rezultatom 2:0.

"UNSA liga 2013 je zadovoljila očekivanja čitave ekipe. Jako mi je drago da već drugu godinu zaredom, SPUS uspješno organizuje ovo takmičenje. Današnja utakmica za nas nije bila pretjerano teška, zasluženo smo pobijedile rezultatom 2:0, te tako odbranile titulu od prošle godine. Svakako moram reći da je ekipa Građevinskog fakulteta dala sve od sebe, te im se ovom prilikom zahvaljujem na fer playu. Nadam se da ćemo i sljedeće godine biti prvaci te da ćemo imati priliku da se nastavimo ovako dobro zabavljati i družiti", rekla je Arijana Turković iz pobjedničkog tabora.

U košarkaškom takmičenju utakmicu finala u muškoj kategoriji odigrale su ekipe Fakulteta za sport i tjelesni odgoj i Fakulteta političkih nauka. Nakon velike borbe i nekoliko preokreta kao pobjednik je izašao Fakultet političkih nauka rezultatom 86:83. Prvo ime susreta bio je Feđa Vuleta sa 48 poena!

U ženskoj kategoriji snage su odmjerile ekipe Fakulteta za sport i tjelesni odgoj i Pravnog fakulteta. Na kraju su pobijedile košarkašice FASTO-a rezultatom 70:42.

I na kraju kao šlag na tortu došla je finalna utakmica nogometnog takmičenja. Utakmica koja je pobudila mnogo pažnje ispunila je tribine KSC Skenderija. U jako dobroj utakmici koju su odigrali Ekonomski fakultet i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja pobjedu je ostvario Ekonomski fakultet rezultatom 7:3 i na taj način odbranio prošlogodišnju titulu.

"Ekipa je uspjela pokazati da je najbolja, potvrdili su titulu od prošle godine. Čestitam ekipi FASTO-a na fer utakmici i nadam se da ćemo imati ovakvih utakmica i naredne godine", rekao je vođa ekipe Ekonomskog fakulteta Emir Dobrača.

Također ove godine se održalo takmičenje i u stonom tenisu gdje su najbolji bili studenti Fakulteta političkih nauka, a za najboljeg igrača ovog takmičenja proglašen je Almir Divović.

Za najboljeg odbojkaša odabran je Amar Fatić sa Ekonomskog fakulteta, a najbolja odbojkašica je Elvedina Avdović sa FASTO-a. Najbolji košarkaš je Feđa Vuleta sa Fakulteta političkih nauka, a najbolja košarkašica Maja Ivić sa FASTO-a. Za najboljeg fudbalera odabran je Muhamed Plakalo sa Ekonomskog fakulteta.

Projekat Univerzitetske lige se nastavlja, a planirani početak nove sezone je novembar tekuće godine.