UDT BiH
1.2k

Zatražena suspenzija Dalide Burzić dok traje istraga protiv nje zbog stradanja Dženana Memića

N. V.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev za privremeno udaljenje s posla državne sutkinje Dalide Burzić protiv koje je pokrenuta istraga u Tužilaštvu BiH.

Istraga protiv bivše kantonalne tužiteljice pokrenuta je jučer zbog slučaja stradanja Dženana Memića i to za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela.

Osim protiv Burzić, istraga se vodi i protiv bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, sarajevskih policajaca Sakiba Kreme i Nurije Mehića te više nepoznatih osoba.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH je u skladu s tim podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije iz razloga propisanih Zakonom o VSTV-u koji glasi 'Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku'.

Odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija.