Više od 4.500 potpisa
15

Zastupnici NSRS-a će razmatrati inicijativu građana o besplatnim udžbenicima za sve učenike

Piše: M. N.
Građanska inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS na dnevnom je redu sjednice Narodne skupštine RS koja je zakazana za 29. januar ove godine. Građani Banje Luke prikupili su više od 4.500 potpisa i nadaju se da će ova inicijativa biti usvojena.

U inicijativi se delegatima NSRS-a predlaže da usvoje zaključak u kojem se navodi kako je uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS-u od javnog i općeg interesa za ovaj bh. entitet. Također, u zaključku zadužuju Vladu RS da pokrene početak donošenja i usvajanja zakona koji bi omogućio realizaciju.

"Građani s biračkim pravom glasa, potpisnici ove inicijative, smatraju da je od interesa za RS da se ulaže u znanje i uslove onih koji trebaju nastaviti živjeti s nama i poslije nas. Imajući u vidu da se, po raznim osnovama, iz budžeta RS namjenski i nenamjenski izdvajaju znatna sredstva, smatramo da postoji prostor za finansiranje kupovine knjiga za učenike osnovnih škola od novca poreskih obveznika", navodi se u razlozima.

Istakli su kako osnovne škole u RS-u pohađa 91.500 učenika, a da je cijena jednog kompleta udžbenika između 86 i 188 KM. Procjenjuju da je za besplatne udžbenike za svako dijete potreban iznos od 10 do 12 miliona KM.

"Svi znamo da većina porodica živi na rubu egzistencije i da roditelji moraju izdvojiti znatna sredstva za kupovinu pribora za školu, udžbenika, mjesečnih karata, odjeće, užine i mnoštva drugih stvari koje su potrebne za jednu školsku godinu, a nažalost nemaju uvjete za to", naglašeno je.

Inicijativu je pokrenuo banjalučki atletičar i mladi političar Duško Tadić, a potpisi su prikupljani nekoliko dana u novembru prošle godine.

"Nadam se da će novi sastav poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske prepoznati ovu građansku inicijativu kao nešto što je od interesa za sve građane i da će se svi zajedno uključiti u pronalazak najboljeg mogućeg rješenja", rekao je tada Tadić.