BiH
582

Zastupnici kritikovali Anu Babić zbog kupovine službenog automobila vrijednog 50.000 KM

Piše: Er. M.
Ana Babić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Skupštine KS zastupnik Mirsad Pindžo kritikovao je raspisivanje javnog poziva za kupovinu službenog automobila za predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo Anu Babić u iznosu od 50 hiljada KM.

Pindžo je tražio od Vlade KS da se izjasni o tome da li je predsjedavajućoj Skupštine KS dozvoljena kupovina službenog automobila u iznosu od 50 hiljada KM, kao i zapošljavanje tri državna službenika u njenom kabinetu.

Premijer KS Elmedin Konaković rekao je da Vlada KS uopće nije nadležna da daje saglasnost za kupovinu službenih automobila te da je svako personalno odgovoran za šta je nadležan. On je objasnio da se svaki od budžetskih korisnika obraća Vladi KS sa svojim zahtjevima.

Pindžo je kazao da Budžetom za 2016. godinu nije predviđena nabavka automobila, a da je već objavljen javni poziv za kupovinu automobila vrijednog 50 hiljada KM.

Predložio je i da Vlada KS poništi tender nabavke novog automobila te da u skladu s ponašanjem dobrog domaćina analizira potrebe za zamjenu dotrajalih službenih automobila. Zaključak je preformulisan u smislu da je Službi za zajedničke poslove KS naređeno poništavanje tendera što su podržali zastupnici.

On je pitao ko je onda raspisao javni poziv pri tome konstatujući da, ako se premijer i ministri mogu voziti u Octaviji, onda se može voziti i Ana Babić. Inače ministri i predsjednik Vlade KS imaju pravo na kupovinu službenog vozila do 35 hiljada KM.

Što se tiče zapošljavanja državnih službenika u kabinetima predsjedavajuće Skupštine KS i njenih zamjenika, premijer Konaković je kazao kako u kantonu vrše zapošljavanja samo na upražnjena radna mjesta. Replicirao mu je Pindžo koji je rekao da ta mjesta nikada nisu popunjena te da u skladu s tim nikada nisu ni upražnjena.