15% od plate
145

Zašto su kažnjeni samo nižerangirani pripadnici GP kada su i njihovi nadređeni znali da Schmidtovo osiguranje nosi oružje?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH dostavila je pismena rješenja o krivici trojici policijskih službenika Granične policije BiH koji rade na GP Bosanska Gradiška i koji su novčano kažnjeni jer su omogućili unos ličnog naoružanja pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Zanimljivo je da iako je uredno dostavljena najava dolaska naoružane pratnje Christiana Schmidta od strane Ministarstva vanjskih poslova BiH - Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, koja ju je potom proslijedila na postupanje u Glavnu kancelariju Granične policije BiH i odakle je od rukovodilaca Uprave za operacije GP BiH bez ikakvih primjedbi na izvršavanje uručena Jedinici Gradiška, Disciplinska komisija zaključila da su jedini krivci za navodno nepravilno postupanje - trojica nižerangiranih policajaca sa graničnom prijelazu.

Kako saznajemo, optuženi policijski službenici će iskoristiti svoje pravo na žalbu i putem angažovanog advokata se žaliti Odboru za žalbe policijskih službenika.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) ni nakon dvije sedmice nisu odgovorili na upit portala Klix.ba za komentar na odluku da se kazne tri policijska službenika GP BiH.

Podsjetimo, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. su nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjeni novčanom kaznom umanjenja plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja visokog predstavnika Cristiana Schmidta.

Po stavu prijavitelja ovog slučaja, ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića ali očito i Disciplinske komisije koja se sa tim stavom složila, pripadnici Schmitovog osiguranja su nelegalno unijeli oružje namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.