Zabrinjavajuća odluka
117

Zašto RAK treba povući odluku o zabrani pristupa stranicama za online klađenje

Piše: Hana Kazazović
Naredba Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) internet provajderima u BiH da svojim korisnicima onemoguće pristup web-stranicama za online klađenje izazvala je negativne reakcije dijela javnosti i skrenula pažnju na pitanje cenzure interneta u našoj zemlji. Svoj stav o ovoj temi napisala je i najpoznatija bh. blogerka Hana Kazazović, čiji tekst prenosimo u cijelosti.

Prije nekoliko dana se pojavila vijest kako je RAK (Regulatorna agencija za komunikacije u BiH) donio naredbu kojom svi internet provajderi u BiH moraju blokirati pristup stranim internet stranicama za online klađenje. Rok da to urade im je mjesec dana, a kazne za neizvršenje naredbe od 1.000 do 50.000 KM.

Provodim mnogo vremena na internetu i razumijem dosta stvari, ali moram priznati da me ova odluka zbunila i iznenadila. U glavi mi se pojavilo hiljadu pitanja - zašto je to uradio RAK, da li je to legalno, imaju li pravo i slično. Moram priznati da mi je trebalo nekoliko dana istraživanja i iščitavanja raznih tekstova i mišljenja da bih shvatila o čemu se radi te formirala i svoje mišljenje.

Percepcija javnosti

Kako će ostali ljudi, koji se baš nešto posebno i ne bave internetom, shvatiti ovu vijest, razmišljam u sebi. Kako ste je vi shvatili?

Ministarstvo finansija FBiH i Porezna uprava FBiH su tražili od RAK-a da donese ovakvu odluku da bi zaštitili državu, jer građani koji se klade na ovaj način ne plaćaju porez državi. Oni tražili – šerif RAK odlučio i naredio. Internet provajderi (to su one firme kojima plaćate internet, odnosno koje su vas spojile na internet) moraju poslušati, inače će dobiti po ušima.

Možda je i vama zapelo za oko ovo o porezu. Možda mislite: pa logično da treba štititi državu, svi moramo plaćati porez. Tačno. Svi moramo plaćati porez.

Internet je globalna neutralna mreža nad kojom niko ne smije imati kontrolu. Niko ga ne smije cenzurisati. Puno veće države od nas su se "lomile" sa pokušajima uvođenja bilo kakve cenzure i nije im uspijevalo.

RAK nije stavio ovakvu odluku na razmatranje, o njoj se nije diskutovalo na parlamentima koji služe da kao štite interese građana BiH. Ne – RAK je baš poput šerifa donio odluku u stilu "može mi se".

Ko je sljedeći na redu

Šta je sljedeće? Ako ova odluka prođe ovako glatko i niko se ne pobuni, niti je ukine, možemo li pretpostaviti šta je sljedeće? Ko će im sljedeći zasmetati, koga će zabraniti?

Naprimjer, u ovoj diskusiji na forumu sam pročitala da su u UK pod izgovorom filtriranja pedofilije filtrirali i nepoželjne blogere i kampanje koje im se nisu svidjele. Pa je od svega ispala afera jer se ispostavilo da njihov povjerenik za informacije nije nezavisan i ne radi u interesu građana.

A kod nas su svi nezavisni, je li tako? I svi rade u interesu građana, provjereno, zar ne?

Svi imamo pravo na pristup informacijama

Kako je to fino napisano na stranici Piratske partije - internet je univerzalno sredstvo komunikacije svih onih koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine (uključujući strance, turiste, biznismene...) i ne smijemo sebi dozvoliti da ograničavamo bilo čiju komunikaciju te da ne poštujemo prava i slobodu govora.

Možda neki turista dođe na 7 dana u BiH i poželi da otvori neku od ovih stranica. Naići će na blokadu a svakako ne plaća porez u BiH. To je jedan primjer kršenja prava na pristup informacijama.

Pitanje poreza

Istraživala sam kako su to riješile neke druge zemlje. Kolega Darko iz Makedonije kaže da neke (a možda i sve) njihove banke imaju spisak sumnjivih stranica i na njima ne dozvoljavaju transakcije svojim karticama. To je jedan način koji opet nije 100 posto čist iz prostog razloga što se u ovom slučaju može u pitanje dovesti zaštita ličnih podataka. Ali to je već neka druga tema.

U Americi je naprimjer zabranjeno online igranje pokera, ali nije zabranjen pristup takvim stranicama. Prilikom otvaranja takve stranice dobijete malo upozorenje da kršite zakon i kakve mogu biti posljedice. Pa kako oni to regulišu? Tako što to prati policija pa vam se vrlo lako može desiti da vam na vrata pokucaju momci iz FBI-a. Ne smijem ni zamisliti kakve su kazne.

U Njemačkoj i Francuskoj građani mogu da se klade online. Njima izgleda nije "zapelo" za taj porez. Ili je možda u njihovom slučaju važnija sloboda pristupa informacijama? Jer, zemlje poput Irana, Sjeverne Koreje i Kine rade cenzuru na internetu, a znamo po čemu su one poznate.

Šta je rješenje

Rješenje je da ministarstva nađu način kako riješiti ovaj problem bez bilo kakvih zabrana. Kako? Neka dube na glavi i neka nađu način ako treba. Kolike plate imaju ni to im ne bi trebalo predstavljati problem. Neka organizuju panele, neka pričaju sa pametnijima od sebe (a to neće biti teško naći) i neka zaborave na ove kaubojske metode donošenja odluka. Ako ćemo tako, onda hajde da raspustimo sve one preplaćene dizače ruku i uvedemo šerifa (ne Konjevića).

Ako (bar prema definiciji) imamo demokratsko uređenje – onda to mora biti tako. Jeste da mnogo liči, ali ovo ipak nije Divlji zapad.

Važna stvar

Da su imalo razmišljali prilikom donošenja ove nebulozne odluke u RAK-u znali bi da je ovo pored svega i totalna glupost. Zašto? Zato što postoje veoma jednostavni načini pomoću kojih možete sakriti svoju IP adresu, svoju lokaciju, te pristupiti internet stranicama kakvim hoćete bez obzira na sve ove blokade. To je suština interneta. Uvijek postoji način da se njegova ograničavanja izbjegnu.

Ovaj, ali i ostale tekstove Hane Kazazović možete pročitati na stranici www.bosanka.net.