BiH
48

Zašto Neumu smeta turski brod "Mehmed-paša Sokolović"?

Piše: E. G.
Sulejman Tihić i Ivo Miro Jović na turskom brodu 2006. godine
Dva broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske od 14. do 19. jula uplovit će u Neumski zaljev. Kako je sada poznato, radi se o brodovima TCG Cezayirli Gazi Hasanpasa i TCG Sokullu Mehmet Pasa (Mehmed-paša Sokolović), koji uplavljavaju u jedini bh. grad na moru radi vojne vježbe. Uplovljavanje ovih brodova izazvalo je negodovanje kod lokalnog, hrvatskog, stanovništva.

Neumljani zajedno sa načelnikom te Općine Živkom Matuškom, ali i neke manje stranke sa hrvatskim predznakom, pa čak i pojedini gradonačelnici iz okolnih mjesta u Hrvatskoj, negodovali su zbog uplovljavanja turskih brodova u zaljev kod Neuma, što, navodno, šteti i Malostonskom zaljevu koji pripada Hrvatskoj.

Inače, uplovljavanje ovakvih brodova u teritorijalne vode neke zemlje smatra se činom podrške, u ovom slučaju suverenitetu i integritetu države BiH.

Načelnik Matuško je ovih dana izjavljivao da se protivi uplovljavanju ratnih, putničkih i teretnih brodova u Neumski akvarij te naveo kako Neum nije luka i da se protivi da to ikada postane.

Osim političke pozadine koja stoji, tvrde mnogi, iza protivljenja uplovljavanju turskih, a ranije i drugih brodova, postoje i drugi razlozi koji su javno i nedvosmisleno istaknuti, a to je da ovakvi brodovi predstavljaju ekološku katastrofu za ovaj dio mora i za sam grad Neum, kao i da je trenutak krajnje nepogodan, jer brodovi uplovljavaju u jeku turističke sezone.

U ovom gradu podsjećaju da je Općinsko Vijeće Neum donijelo zaključak 2010. godine u kojem kosntatuju da ne žele uplovljavanje velikih brodova u Neumski zaljev te da traže od vlasti na državnom nivou da to onemoguće.

I prije ovoga, godinama unazad, vojni brodovi su uplovljavali u Neumski zaljev. Najmanje dva puta godišnje su uplovljavali američki, ali i turski brodovi.

Primjera radi, 2006. godine turski ratni brod Turgutreis usidrio se kod Neuma, a posada je vrlo rado primala i posjetitelje na brod, gdje su se čašćavali. Ostalo je zabilježeno kako su se tom prilikom na Turgutreisu ćevapima i drugim jelima častili članovi Predsjedništva BiH Sulejman Tihić (SDA) i Ivo Miro Jović (HDZ), dok se treći član Predsjedništva "Borislav Paravac uplašio turske sile i odmetnuo u hajdučku Krajinu", naveo je tada jedan hrvatski list.

Turski ratni brodovi uplovljavali su u Neum i godinama poslije, kao i američki te su ih uvijek u tom gradu posjećivali najviši predstavnici vlasti u BiH.