BiH
302

Zašto je uhapšen Radončić: "Šef traži da zaštitiš i Keljmendija"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fahrudin Radončić, lider SBB-a, uhapšen je danas u akciji "Lutka 2" zbog krivičnog djela ometanja rada pravosuđa. Podsjećamo, u istoj akciji ranije su uhapšeni visoki zvaničnici SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

U predmetu Dautbašić i Šahman na više mjesta se spominje i Radončić. Prema navodima Tužilaštva BiH, Dautbašić i Šahman su pokušali utjecati na svjedočenje Azre Sarić i to na više načina. Azri Sarić je prijećeno smrću te su joj obećavane različite pogodnosti. No, na Azru Sarić se pokušalo utjecati i medijskom kampanjom u kojoj je optuživana za smrt jednog pacijenta UKCS-a koji je umro nakon vađenja zuba, a u čijem liječenju je učestvovala i Azra Sarić.

Dautbašić i Šahman su pokušali utjecati na Azru Sarić u smislu da u svome svjedočenju za smrt Ramiza Delalića ni na koji način ne okrivljuje Fahrudina Radončića ili Nasera Keljmendija.

Više sati presretnutih razgovora Radončića i Dautbašića

U sve aktivnosti koje je vodio Dautbašić, prema navodima Tužilaštva BiH, bio je uključen i Radončić. Bakir Dautbašić je redovno komunicirao s Radončićem, a Tužilaštvo BiH posjeduje više sati presretnutih razgovora.

Nakon što je Bilsena Šahman po prethodnom dogovoru sa Dautbašićem dogovorila sa svjedokinjom Sarić da se njih dvije sastanu 17. decembra 2015. godine u Vogošći radi konačnog dogovora, sastale su se ispred hotela Park u Vogošći i razgovarale u putničkom vozilu Bilsene Šahman.

Azra Sarić je potvrdila drugoprijavljenoj da neće mijenjati svoju izjavu u odnosu na Fahrudina Radončića i da će o svemu ostalom ponoviti ono što je već izjavila ranije u izjavi koju je dala 8. aprila 2014. godine u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, nakon čega je Bilsena rekla: “Šef traži da zaštitiš i Keljmendija”.

Nakon toga je svjedokinji Sarić dala list papira na kojem je bio ispisan sadržaj koji treba posvjedočiti pred sudom, odnosno ponoviti da je izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu dala pod pritiskom medija, da je Ramiz prije ubistva bio u kući sa ženom i djecom, da Ramiz Delalić nikada nije bio u vezi s Azrom Radončić, da Ramiz Delalić nije imao nikakvih kontakata sa Šejlom Turković, da su se Ramiz Delalić i Naser Keljmendi pomirili i da nije bilo nikakvih sukoba među njima, da je Ramiz Delalić bio u lošim odnosima sa Gašijem i Zijadom Turkovićem. Azra Sarić je, pročitavši sadržaj teksta s tog papira, odgovorila drugoprijavljenoj: “To ne dolazi u obzir”.

Bilsena joj je potom odgovorila: “Znaš li koliko je Keljmendi opasan čovjek, poslat će nekoga odozdo da te odradi za 5.000 KM”, nakon čega je Azra Sarić na taj način zastrašena napustila vozilo.

Azra Sarić je 18. decembra 2015. godine pred Sudom BiH, kada je trebala svjedočiti putem videolinka po zamolnici Osnovnog suda u Prištini, saopćila sudu da ne smije svjedočiti zbog prijetnji i od suda je zatražila da se rasprava odgodi, nakon čega je njeno svjedočenje odgođeno za 13. januar 2016. godine, a svjedokinja Azra Sarić je prijetnje i zastrašivanje prijavila Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo je pribavilo i više presretnutih razgovora između Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića, kao i razgovore koje je Dautbašić vodio sa Bilsenom Šahman, Zijadom Hadžijahićem (zaposlenikom Ambasade SAD-a u BiH), ali i sa pojedinim novinarima.

Naime, osumnjičeni su na Azru Sarić vršili pritisak i medijskom kampanjom protiv nje optuživši je da je odgovorna za smrt pacijenta Sabahudina Hukare koji je umro na UKCS-u nakon vađenja zuba.

Radončić od Moorea tražio da obustavi istragu

Dautbašić, Šahman, ali i Radončić znali su da postoji mogućnost da je o svemu otvorena istraga, pa su različitim manevrima pokušali da je osujete.

Pokušavali su doći do direktora SIPA-e Perice Stanića, ali i iz drugih izvora saznati da li je istraga otvorena, ko je vodi i druge pojedinosti.

Također, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu prijavili su Azru Sarić te su očekivali da u tom slučaju budu pozvani kao svjedoci.

Tužilac Mihajlović je također otkrio da je Fahrudin Radončić obećao Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman da će preko šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moorea intervenirati kako bi istraga u Tužilaštvu BiH bila zaustavljena.