Posao ili kuća?
103

Zašto je SDA u Sarajevu protiv povećanja sredstava za podsticaj mladima prilikom kupovine stanova

S. H.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na sjednicu u ponedjeljak (24. juna) po hitnoj proceduri će raspravljati o rebalansu budžeta za 2019. godinu. Jedna od stavki koja će se tretirati izmjenama u budžetu je i subvencije mladih parovima prilikom kupovine stanova. SDA predlaže da se ta stavka ukine i preusmjeri u zapošljavanje mladih.
Mladi bračni parovi već dvije godine u Kantonu Sarajevu mogu aplicirati za subvencije prilikom prvog rješavanja stambenog pitanja. Te subvencije su iznosile po 10.000 KM. Tako je u izbornoj 2018. godini čak 330 mladih bračnih parova dobilo po 10.000 KM.

Ipak, ove godine resorno ministarstvo prvobitno je izdvojilo tek 400.000 KM, što znači da je planirano da subvencije dobije 40 mladih.

Ipak, rebalanosm budžeta za 2019. predloženo je povećanje budžeta za tu stavku na izdašnih dva miliona i 492.000 KM. To znači da bi subvencije za kupovinu stanova ove godine moglo dobiti 250 mladih parova.

Prije izglasavanja rebalansa u Skupštini SDA je uputila amandman na prijedlog povećanja spomenute stavke te traži da se u potpunosti ukine subvencioniranje mladih prilikom kupovine stanova.

SDA traži da se kompletan iznos od 2,4 miliona KM preusmjeri na zapošljavanje mladih, što je također neophodno i potrebno. To su obrazložili činjenicom da je Skupština KS usvajanjem zakona o porezu na promet nekretnina sistemski riješila pitanje stambenog zbrinjavanja mladih, jer ne moraju plaćati porez.

"Problem koji je po listi prioriteta iznad stambenog zbrinjavanja mladih je pitanje zaposlenja. Dosadašnja sredstva u iznosu od dva miliona za tu namjenu smatramo nedovoljnim. Mladi koji riješe pitanje zapošljavanja mogu rješavati i stambeno pitanje, jer postaju kreditno sposobni. Dok mladi koji su nezaposleni ne mogu koristiti sredstva za subvencioniranje stambenog pitanja, jer nisu ni kreditno sposobni", poručuju iz SDA.

Ipak, zanimljivo je da u prijedlogu budžeta bivšeg premijera Adema Zolja (SDA) nije bilo predviđeno ništa sredstava za zapošljavanje mladih, pa je naknadno za tu stavku izdvojeno dva miliona KM. Sada se rebalansom budžeta dodaje još 280.000 KM za prekvalifikaciju u IT sektor.