BiH
211

Zastave u javnim preduzećima: Teške riječi na relaciji Reuf Bajrović - HDZ

Piše: Er. M.
Reuf Bajrović
Reuf Bajrović
HDZ BiH jučer je raspravljao o navodnom incidentu federalnog ministra Reufa Bajrovića za kojeg tvrde da je uvrijedio nacionalno, vjersko i ljudsko dostojanstvo hrvatskog naroda. S druge strane Bajrović poručuje Čoviću da "prestane s lažima".
Reuf Bajrović
Reuf Bajrović

HDZ BiH oštro je osudio navodno ponašanje ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Reufa Bajrovića koji je na nedavno održanom sastanku u javnim preduzećima Elektroprivreda HZHB i Aluminij d.d. Mostar, kako navode, zatražio da se uklone sva obilježja hrvatskog naroda u tim preduzećima.

Reuf Bajrović kazao je za Klix.ba da je cilj HDZ BiH preuzimanje stranačke kontrole nad Elektroprivredom HZHB i Aluminijem d.d. Mostar.

"Dragan Čović laže. Ovdje je cilj preuzimanje stranačke kontrole nad dvije firme koje su u vlasništvu države. To nije u našem interesu. Nigdje u zakonu ne piše da je bilo koja firma u BiH u vlasništvu bilo koje stranke, tako da za razliku od Čovića, naš interes je depolitizacija javnih preduzeća. Očito je da on pokušava na ovaj način da dođe do onoga što želi“, kazao je Bajrović.

Rukovodstvo HDZ-a
Rukovodstvo HDZ-a

Bajrović je poručio Draganu Čoviću da prije pregovora o uspostavi vlasti detaljnije analizira ustave i zakone, ali i negirao da je tražio uklanjanje obilježja hrvatskog naroda prilikom posjete preduzećima u Mostaru.

"Riječ je o državnoj firmi i uprava odlučuje koja će obilježja staviti, a koje ne. Ako su skidali, ja o tome nisam obaviještan, a niti sam upućen. Ova priča samo je sporni kontekst zbog kojeg Čović hoće da sruši Upravu“, zaključio je Bajrović.

Iz HDZ BiH ističu da se trenutne Uprave preduzeća bore kako bi ostale na trenutnim pozicijama, te da im pri tome ne smeta što se podanički i izdajnički ponašaju prema svom hrvatskom narodu.

Dodaju da Uprava EP HZ HB na sramotu svih Hrvata, miče hrvatska obilježja, čineći time uvredu Hrvatima i hrvatskom narodu, što HDZ BiH oštro osuđuje.

Poručuju da neće dopustiti da se takav odnos prema hrvatskim nacionalnim i vjerskim obilježjima nastavi.

"HDZ BiH traži da se Nadzorni odbor i Uprava EP HZ-HB odmah povuku i daju ostavke na sve pozicije u ovom Javnom preduzeću, a ako oni to ne učine to će učiniti hrvatski narod brzo“, stoji u saopćenju za javnost HDZ BiH.

U međuvremenu, iz Elektroprivrede HZHB demantovali su apsolutno sve navode o ukidanju hrvatskih obilježja, te istakli da obilježja nikad i niko nije i ne može ukloniti iz Elektroprivrede HZHB niti iz njihovih poslovnih prostoriji.

„Odbacujemo sve navedeno iz priopćenja koje je objavio Sindikat EP HZHB, a koje su i drugi koristili kao osnovu da reagiraju. Tu prije svega mislimo na reagiranje Predsjedništva HDZ–a BiH, koji je, bez provjere navoda koje je objavio Sindikat EP HZHB, otišao još radikalnije u svojem istupu. Mišljenja smo da bi svaka ozbiljna organizacija ili pojedinac trebala provjeriti čula-kazala glasine prije nego što reagira na ovako neprimjeren i neprihvatljiv način, a posebno kad se radi o ovako ozbiljnim optužbama“, stoji u saopćenju Elektroprivrede HZHB.

U ovom javnom preduzeću smatraju da je ovakav čin uperen izravno protiv preduzeća te pozivaju sve zainteresovane građane i medije da slobodno dođu u njihove prostorije i uvjere se u istinitost navoda.

Na kraju, su još jednom oštro odbacili bilo kakve insinuacije da je neko iz vodstva Elektroprivrede HZBH ili da je ministar Bajrović naredio uklanjanje hrvatskih obilježja.