BiH
312

Žarko Papić za Klix.ba: Na ovim izborima su poraženi građani BiH

Piše: N. Jamaković
Politički analitičar Žarko Papić u razgovoru za Klix.ba je ocijenio da su ove izbore u BiH izgubili građani, a dobili oni koji su nas doveli u siromaštvo, apatiju i depresiju.
Žarko Papić
Žarko Papić
Na početku razgovora Papić je istakao da se nadao drugom ishodu, ali i dodao da je savršeno jasno da je preduslov za to izlasnost glasača barem iznad 60 posto. Naglašava da je taj procent ovog puta iznosio 54 posto, što je manje nego na prošlim Općim izborima 2010. godine.

"Upravo takva situacija vladajućim partijama garantuje da će zadržati vlast, budući da je u javnom sektoru zaposleno 240.000 koji su uglavnom tu po partijskoj liniji, čast izuzecima. Ako se tome doda broj članova njihovih porodica, plus infrastruktura koju imaju vladajuće stranke, dolazimo do brojke od milion, odnosno više od milion glasova, što je uz ovakvu izlaznost dovoljno za ostanak na vlasti", ističe naš sagovornik.

Autogol SDP-a

Na ovaj način smo sada, kaže, dobili sliku koja nije daleko od one koju smo imali nakon prvih demokratskih izbora u BiH.

"Rezultat koji je ostvarila SDA nije veliko iznenađenje, posebno ako se ima u vidu autogol SDP-a koji ih je 2012. isključio iz vlasti i omogućio da poentiraju na tome", navodi Papić.

Nadalje, dodaje kako Dragan Čović jeste dobio izbore, ali i da je Martin Raguž dobio dosta glasova i tako razbio monopol koji je dosad držao HDZ, te sada tu imamo "neku vrstu pluralizma", kada je riječ o hrvatskom biračkom tijelu.

"Pobjeda SNSD-a se mogla očekivati s obzirom na preveliku infrastrukturu, klijentelu i utjecaj koji ta stranka ima, mada još uvijek nije 1000 posto sigurno da će Milorad Dodik na kraju i biti predsjednik RS-a, kao ni to da li će Mladen Ivanić ili Željka Cvijanović biti u Predsjedništvu BiH. Kako god, Dodik više ne može biti apsolutni suveren u RS-u, jer su sad puno manje razlike i protiv sebe ima ozbiljnu opoziciju", dodaje.

Papić je istakao i to da je nevjerovatno Centralna izborna komisija još sinoć nije mogla imati izračunati glasove za srpskog člana Predsjedništva BiH, posebno ako se zna da u RS-u ima upola manje biračkih mjesta negoli u Federaciji BiH. Također, istakao je i veliki broj nevažećih listića kada je riječ o glasanju za Predsjedništvo BiH, odnosno za Parlamentarnu skupštinu BiH, čak 7-10 posto, dodavši kako sve to skupa pomalo baca sjenu na ove izbore, iako nije bilo većih problema tokom njihovog održavanja.

Neophodna stabilna vlast

Na kraju je ocijenio kako su ove izbore u BiH izgubili građani, a dobili ih oni koji su nas doveli u siromaštvo, apatiju i depresiju.

"Prema pisanju stranih medija možemo zaključiti koliko su u svijetu razočarani ovim ishodom", ističe.

Naveo je kako i nakon ovih izbora možemo očekivati neprincipijelne koalicije i čudne kombinacije, te da se pribojava da bi formiranje vlasti ponovo moglo potrajati dugo.

"BiH je prijeko potrebno da što prije dobije stabilnu vlast, pa makar ona bila i loša. Jer, barem ćemo u tom slučaju znati ko je na vlasti, a ne kao što smo nakon prošlih izbora imali apsurdnu situaciju u Federaciji gdje su svi istovremeno bili i na vlasti i u opoziciji", zaključio je Papić.