Spor u Vijeću ministara
45

Zapelo imenovanje agenta BiH u Evropskom sudu: HDZ insistira na Mijić, ali zakon je jasan

A. D.
Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara nije usvojen Prijedlog rješenja o imenovanju vršilaca dužnosti agenata BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, čime je naša država ponovo ostala bez zastupnika u ovoj važnoj evropskoj pravosudnoj instituciji.

Iz Ministarstva za ljudska prava predloženo je da se za vršioce dužnosti agenata imenuju Belma Skalonjić, kao rukovoditeljica ureda, zatim Sandra Malešić i Monika Mijić.

Najglasniji u protivljenju ovoj odluci, kako saznajemo, bili su ministri iz reda hrvatskog naroda koji su na funkciji čelnice ureda ponovo vidjeli Moniku Mijić, a koja je, inače, članica VSTV-a.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) rekao je da smatra da osobe koje je Sud BiH okarakterizirao kao one koje ne ispunjavaju odluku da budu na toj dužnosti ne mogu biti imenovane.

"Predlagao sam drugu odluku koja nije podržana, zbog čega još uvijek nemamo agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava gdje je trenutno gotovo 1.800 predmeta iz BiH", kazao je on.

No, da Monika Mijić, koju favorizuje HDZ, zakonski ne može biti ni agent u punom mandatu, pa ni v. d. čelnice ovog ureda, saznajemo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Naime, ona je bila već u dva mandata agentica BiH u Evropskom sudu za ljudska prava, a prema Zakonu o Vijeću ministara, sekretari s posebnim ovlastima mogu biti samo dva puta imenovani na ovu funkciju.

To nam je potvrdio i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović kazavši da ona ne može biti ni vršiteljica dužnosti jer je to bila već tri puta, a po ranijim odlukama Vijeća ministara BiH.

"Nejasno je zašto Grubeša problematizira imenovanje Malešić i Skalonjić za vršioce dužnosti agenata Vijeća ministara BiH, kada je za njihovo imenovanje za vršioce dužnosti ranije glasao upravo on i to u čak četiri navrata u ranijem sazivu Vijeća ministara BiH", kazao je Mahmutović.

Saznajemo da je problem u vezi s imenovanjem agenata BiH u Evropskom sudu za ljudska prava proprimio veću dimenziju budući da Komitet ministara Vijeća Evrope od Vijeća ministara BiH traži da kaže šta je BiH uradila u vezi s implementacijom izmještanja crkve u dvorištu Fate Orlović.

Kao što je poznato, presudom Evropskog suda za ljudska prava vlastima RS-a naređeno je izmještanje crkve. No, informacije institucijama Vijeća Evrope može prezentirati jedino agent ili agenti BiH, a koji još nisu imenovani, zbog čega je napravljen i dodatni pritisak na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju.