U sarajevskoj pekari
8

Zamjenik slovačkog ambasadora pravio paklame: Šta bolje zbližava ljude od dobre hrane?

S. Š.
Zamjenik ambasadora Slovačke u sarajevskoj pekari pripremao paklame  (Foto: Facebook)
Zamjenik ambasadora Slovačke u sarajevskoj pekari pripremao paklame (Foto: Facebook)
Zamjenik ambasadora Slovačke u BiH Patrik Turošik povodom obilježavanja Kurban-bajrama odlučio je bolje upoznati tradiciju koja se veže za ovaj islamski blagdan, pa je tako jutros posjetio jednu sarajevsku pekaru gdje je pravio paklame.

Povodom jednog od najvećih muslimanskih praznika, rano jutros, zamjenik ambasadora Patrik Turošík posjetio je jednu sarajevsku pekaru s namjerom da nauči, ali ujedno i pomogne u pripremi tradicionalnog bajramskog hljeba - paklame, koji se prodaje samo za vrijeme ovog praznika.

I kako stoji u zvaničnoj objavi Slovačke ambasade na Facebooku, sami proces pravljenja paklama uopšte nije lak, u šta se uvjerio i sam Turošik.

[FBPOST]https://www.facebook.com/SlovakEmbassyBiH/posts/pfbid02fpKhfYE7KdRXrVvSsSqV9HYu9x6CzTfx9W1MZBgVXd6XxHSNcuyhYB6469iwbBYil?ref=embed_post[/FBPOST]

Dodaju, također, da su tokom noći ispečene velike količine ovog hljeba koje su pripremali sarajevski pekari Fahro i Rusmir, a rasprodat je u svega nekoliko minuta.

"Diplomatija se također odnosi na povezivanje kultura i stvaranje prijateljskih veza između zemalja. A šta bolje zbližava ljude od dobre hrane i prijatnih trenutaka provedenih zajedno? Svim prijateljima islamske vjeroispovijesti čestitamo današnji praznik - Bajram šerif mubarek olsun!", saopćili su iz Ambasade Slovačke u BiH.