Skandal bez presedana
263

Zamjenik ministra odbrane i načelnik generalštaba OSBiH odali počast zločincu Mladiću u Kalinoviku

M. G.
Aleksandar Goganović i pripadnici OSBiH u Kalinoviku
Aleksandar Goganović i pripadnici OSBiH u Kalinoviku
Neki od najviših vojnih zvaničnika BiH, uključujući zamjenika Ministra odbrane Aleksandra Goganovića, načelnika zajedničkog štaba OSBiH Gojka Kneževića, zamjenika komandanta Operativne komande OSBiH za resurse Nebojšu Bošnjaka, zajedno s grupom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti, izazvali su skandal nakon što su se poklonili i odali počast pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Pomenuti događaj desio se jučer u Kalinoviku, rodnom mjestu ratnog zločinca Ratka Mladića, a kako se može vidjeti na fotografijama odavanje počasti Mladiću pripadnici OSBiH izveli su u uniformama s državnim obilježjima.

Ovaj postupak je izazvao oštru osudu jer jasno implicira podršku i veličanje Mladića, čije su zločine sudski utvrdili međunarodni sudovi. Ovakvo ponašanje vojnog vrha izazvalo je negodovanje javnosti i postavilo ozbiljna pitanja o moralu i integritetu vojnog establišmenta u Bosni i Hercegovini.

Također, postavlja se i pitanje o mogućim posljedicama za vojne dužnosnike koji su sudjelovali u ovom kontroverznom činu. Naime od 28. jula 2021. godine, nakon izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veličanje ratnih zločina u BiH je kažnjivo zatvorom.

U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine u članku u članku 145a stavka 6 stoji:

"Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine."

Stavak (2), koji postaje stavak (7), mijenja se i glasi:

"(7) Počinitelj kaznenog djela iz stavka od (1) do (4) ovog članka, koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine."