UG "SOS"
0

Zakon o zaštiti životinja se mora provoditi

FENA
Udruženje za sprečavanje okrutnosti nad životinjama "SOS" Sarajevo (UG "SOS") skreće pažnju javnosti na ingnorantski stav odgovornih za provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH koji je stupio na snagu 8. aprila 2009., a objavljen u Službenom glasniku BiH broj 25/09.

Nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na osnovu njega, smatra UG "SOS", moraju provoditi Ured za veterinarstvo BiH, nadležni organi entiteta i Brčko Distrikta BiH preko službenih veterinara.

Zakon obavezuje policiju i organe carinske službe da, ukoliko u obavljanju zadataka, utvrde da postoji kršenje odredbi ovoga Zakona ili propisa donesenih na osnovu njega, o tome obavijeste najbližeg službenog veterinara.

-Zapanjujuća je "neobaviještenost" onih koji su bili dužni da stvore odgovarajuće preduvjete i počnu primjenu Zakona od dana njegovog stupanja na snagu, stoji u saopćenju UG "SOS".

Da se Zakon mora poštivati pokazuje i Rješenje Veterinarske inspekcije Ministarstva privrede KS broj:07-06-24-ČS-295 od 18. maja 2009. kojim se nalaže K.J.K.P. "RAD", a u čijem sastavu posluje R.J. "Kafilerija", da odmah, po prijemu, usklade svoj rad s propisima Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

U ovom slučaju, pojašnjavaju iz Udruženja, to znači da je metoda ubijanja koju su do 8. aprila praktikovali, stavljena van Zakona. Umjesto te metode, do izgradnje skloništa koja mora izgraditi i finansirati svaka lokalna zajednica, odgovorni za rješavanje problema pasa i maca lutalica moraju primijeniti metodu "Uhvati, steriliši i pusti".

-Na probleme koji proističu iz nebrige o životinjama upozoravamo već 11 godina i niko (bar što se Sarajeva tiče) nema pravo pravdati se da nije znao, da se nije moglo drugačije i bolje, da nije bilo sredstava itd. Bilo je svega (a ima i sada), osim dobre volje da se problem riješi na human i civiliziran način, stoji u saopćenju Udruženja koji potpisuje predsjednik Udruženja Velimir Ivanišević.