Brčko
0

Zahtjevi nezaposlenih radnika pred Parlamentom

SRNA
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Gradonačelnik Brčko Distrikta Dragan Pajić najavio je da će o zahtjevima radnika koji su 1992. godine mimo svoje volje ostali bez zaposlenja raspravljati Skupština Distrikta na sjednici naredne sedmice.

"Toj sjednici prisustvovaće i vaši predstavnici. Skupština Distrikta Brčko, kao najviši zakonodavni organ vlasti, odlučiće da li će, kada i iz kojih sredstava biti moguće izvršiti isplatu odštete radnicima koji su od 1992. godine bez posla. Učinićemo onako kako Skupština odluči", rekao je Pajić grupi od oko 300 okupljenih radnika iz 16 bivših državnih preduzeća na protestnom mitingu ispred zgrade Vlade Distrikta koji su zahtjevali ispunjavanje obećanja dobijena prije tri mjeseca od lokalnih vlasti.

Učesnici protestnog skupa napustili su prostor ispred zgrade Vlade, poslušavši prijedlog Hajrudina Mujačića, predsjednika Udruženja "Glas radnika", koje broji oko 2.000 nezaposlenih na području Distrikta, da se ne okupljaju narednih dana i da strpljivo čekaju odluku Skupštine u vezi sa njihovim zahtjevom.

Radnici koji su već 17 godina bez zaposlenja, tražili su u više navrata od vlasti u Brčkom da im se poveže staž od 1992. do 1997. godine, te da se isplati otpremnina od po 8.000 KM svakom od oko 3.000 nezaposlenih radnika.