BiH
0

Zagreb: Članovi Predsjedništva BiH susreli se sa Mesićem i Sanaderom

FENA
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Haris Silajdžić borave u dvodnevnoj posjeti Zagrebu, na poziv predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Ovo je prvi zajednički službeni posjet aktualnog Predsjedništva BiH jednoj državi.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se na Pantovčaku sastali s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, a na Markovom trgu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

Kako je saopćeno iz bh. Predsjedništva, razmijenjena su mišljenja o aktualnom stanju u dvije zemlje i regiji, te evroatlantskom procesu u kojem se BiH i RH nalaze.

-Cilj ovoga susreta je unaprijeđenje odnosa dvije zemlje, koji su se u jednom trenutku našli u zastoju, te ubrzanje rješenja otvorenih pitanja, ocjena je nakon susreta u Zagrebu članova Predsjedništva BiH, predsjednika i premijera Republike Hrvatske.

Rečeno je kako između BiH i RH nema pitanja koja nisu rješiva, te da izvršne i zakonodavne vlasti trebaju u tijesnoj saradnji, otvorenom, prijateljskom i uvažavajućem razgovoru nastojati ih riješiti na obostranu korist.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su domaćine o aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, a predsjedavajući Radmanović je izrazio uvjerenje da će BiH, i pored trenutnih razlika u stavovima oko procesa reformi, ipak potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do polovine ove godine.

Predsjednik Mesić je ponovio da Repulika Hrvatska danas ima otvoren i iskren odnos prema BiH kao i da ima ustavnu obavezu pomagati Hrvate u BiH. Naglasio je da RH to i čini, ali da je BiH njihova domovina, a Sarajevo glavni grad.

Istaknuo je kako je razvijanje dobrih odnosa s BiH najbolja pomoć svim njenim narodima, pri tom naglasivši izgradnju budućnosti u ravopravnosti. Naglašeno je da evroatlantski put Republike Hrvatske i BiH nema alternative.

Hrvatska je na ovom putu napravila veći iskorak od BiH, ali je, kako su rekli njeni zvaničnici, spremna u svojim mogućnostima prenijeti pozitivna iskustva svojim susjedima.

Obje zemlje se slažu da se ekonomska saradnja treba proširiti, kao i nastupati zajedno na trećim tržištima.

Premijer Sanader je najavio svoj skorašnji dolazak u službeni posjet BiH. Neka od najznačajnijih otvorenih pitanja svakako su Sporazum o imovinsko pravnim odnosima, dvojnom državljanstvu, luci Ploče, slobodni prolaz kroz Neum, problem granice, itd.

U skladu sa protokolom u drugom danu posjete planirano je održavanje sjednice Međudržavnog vijeća Republike Hrvatske i BiH na kome će podrobnije biti govora o svim otvorenim pitanjima.

Visoka državna izaslanstva na ovom sastanku predvodit će predsjednik RH Stjepan Mesić s jedne i članovi Predsjedništva BiH s druge strane.