BiH
4

Zabrinjavajuće zagađenje zraka u Zenici: Rekordne vrijednosti sumpor dioksida

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Zagađenje zraka u Zenici proteklih dana je alarmantno, a količina sumpor dioksida danas je dostigla zabrinjavajuće visokih 1.392 mikrograma, što je značajno više od granične vrijednosti koja iznosi 350 mikrograma.

U mjernoj stanici Centar jutros u sedam sati vrijednost sumpor dioksida iznosila je 500 mikrograma, a sat kasnije 1.392 mikrograma. U devet sati je mjerna stanica blokirala i nije više mogla mjeriti vrijednost sumpor dioksida u zraku te je na displeju stajala 0.

Prema riječima Emira Hurema, uposlenika firme Dvokut, koja je zadužena za rad monitoring stanica u Zenici, nevalidni rezultati se na displeju prikazuju kao nula.

"Svi podaci se atomatski prebacuju u centar za statističku obradu podataka u Općini Zenica, kao i na displeje. Mjerni rezultat koji je pri validaciji na analizatoru označen kao nevalidan, na displeju se prikazuje kao nula. Međutim, u računarski centar se dostavlja tačno u onoj formi u kojoj je zabilježen, s tim da je uz njega prikazana i informacija da se radi o nevalidnom mjernom podatku, koji kao takav ne ulazi u kreiranje prosjeka", izjavio je Hurem te pojasnio šta uzrokuje nevalidan podatak.

"Pumpa koja je ugrađena u analizatoru ne uspije uzeti dovoljnu količinu uzorka za analizu ili se za vrijeme mjerenja radi asfaltiranje ceste, spaljuje trava u neposrednoj blizini mjerne stanice...".

Loženje se ne može zabraniti

Prema riječima stručnog saradnika za zaštitu okoliša iz Službe za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica, Haruna Halilovića, jedan od najvećih uzročnika povišene koncentracije SO2 u zraku jesu i građani Zenice.

"Mi možemo samo dati preporuku stanovništvu da smanje upotreba uglja i vožnju automobilima, pogotovo onima bez katalizatora, ali ne možemo zabraniti ljudima da lože. Što se tiče Mittala, Općina tu ništa ne može poduzeti, to je posao federalne inspektorice okoliša", kazao je Halilović.

Dodao da je moguće posuditi još jednu mobilnu stanicu od vlade Zeničko-dobojskog kantona, te izmjeriti SO2 na nekom drugom mjestu, s obzirom da su mjerne stanice u Radakovu, Tetovu pa i Centru postavljene na "udaru" kućnih ložišta, te samim tim mjere velike vrijednosti SO2.

"Standardni problem u Zenici jesu najviše kućna ložišta. Ljudi za ogrjev kupuju ugalj jer je jeftiniji, ne razmišljajući o posljedicama. Zenički ugalj je specifičan jer u sebi ima više sumpora nego drugi. Zenica se nalazi u kotlini baš kao i Sarajevo, stoga se emisije iz kućnih ložišta zadržavaju u samom gradu", zaključio je Halilović za Klix.ba

"Ne želim rak, želim čist zrak"

Zeničani se preko Facebook grupe "Ne želim rak, želim čist zrak" pozivaju da u 15:30 sati upotrebom sirena izraze nezadovoljstvo zrakom, te na taj način aktiviraju "alarm za uzbunu".

"Danas u 15:30 zatrubimo svi, dignimo uzbunu, gdje god se nalazili zatrubite i pokažite da nam je dosta trovanja", stoji na stranici ove grupe.

Na događaj se do sada odazvalo 230 članova, koji su nezadovoljni ekološkim stanjem u Zenici.