BiH
0

Zabrana kretanja maloljetnika od 23 do 05 sati je korisna

FENA
Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo redovnim aktivnostima i dalje će kontrolisati prisustva maloljetnih osoba na javnim mjestima od 23.00 do 05.00 sati.

"Uvođenje zabrane kretanja maloljetnika bez nadzora roditelja od 23.00 do 05.00 sati je prvenstveno preventivna mjera i korisno je što ona postoji“, kazao je ministar MUP-a Kantona Sarajevo Željko Mijatović dodavši da sada MUP upozorava roditelje.

"To je preventivna mjera u smislu da djeca ne budu žrtve nasilja na ulici i već su to shvatili i djeca i roditelji“, kazao je ministar Mijatović istakavši da je "sada lakše roditeljima kontolisati djecu, jer postoji zakon koji im je zabranio da izađu“.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je 28. februara Zakona o dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS-u, kojim se ograničava kretanje maloljetnika od 23.00 do 05.00 sati bez nadzora roditelja.

Zakonom je utvrđena veća odgovornost roditelja za mlađe maloljetnike do 16 godina koje u noćnim satima zateknu policijski službenici na javnom mjestu.

Kazna predviđena za roditelje mlađih maloljetnika u takvim slučajevima je od 300 do 900, a za roditelje starijih maloljetnika od 200 do 600 KM.